Politerno > Україна і світ > Україна закуповуватиме борошно з власного зерна за кордоном – хліб подорожчає

Україна закуповуватиме борошно з власного зерна за кордоном – хліб подорожчає

  • 14 Січня, 2022
  • 969 Переглядів
  • 0
ціни на хліб

Україна змушена закуповувати в Туреччині борошно для виробництва хліба, яке виготовлено з українського зерна. Це призведе до здорожчання хлібопродукції.

Крім цього, якість хліба в нашій країні буде гіршою. Про це повідомляє “ТСН”.

Справа в тому, що у 2022 році продукцію хочуть виробляти за спрощеною технологією. А це вже вплине на якість виробів.

Така ситуація склалася через сильне подорожчання газу та масовий експорт пшениці високої якості. Тому у вітчизняному виробництві пшениці не вистачає і виробникам доводиться закуповувати борошно з української пшениці за кордоном. Так, хліб та борошняні вироби в Україні подорожчають на чверть.

Раніше повідомлялося, що незважаючи на ухвалену урядом постанову про надання хлібній галузі газу за пільговими цінами, хлібозаводи за 2 тижні дії цієї ухвали так і не отримали пільгового газу. Через це багато підприємств обіцяють припинити виробництво з дня на день, що може призвести до великих проблем з наявністю хліба на полицях українських магазинів.

Як заявив Олександр Васильченко, голова асоціації “Укрхлібпром”, у коментарі Delo.ua, постанова Кабміну про встановлення пільгових цін на постачання газу виробникам продовольчих товарів, які мають суттєву соціальну значимість, не виконується. Це ставить, зокрема, хлібну галузь на межу закриття з дня на день, а водночас можливі перебої з постачанням хліба в українські магазини.

В Україні вже цього місяця на 10% подорожчає хліб. Він додав, що за рік вартість газу зросла удесятеро.

Хліб разом із соняшниковою олією, цукром та яйцями стали рекордсменами подорожчання у 2021-му. За рік загалом хлібопродукти подорожчали на 14,3%.

В Україні в 2022 році, найімовірніше, продовжиться активне зростання цін на продуктову групу товарів, визнали в Офісі президента. Водночас на Банковій обіцяють, що влада вживатиме заходів для захисту малозабезпечених українців.

Зокрема, йдеться про “продуктові чеки” та державне регулювання цін. Останнє вже розкритикували економісти.

Нагадаємо, наприкінці вересня Вищий антикорупційний суд виніс виправдальний вирок трьом фігурантам справи про розтрату коштів Державної продовольчої зернової корпорації.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE