Politerno > Україна і світ > Відрядження на 6-9 місяців: зібрано дані про військових РФ, які їдуть “на Україну”

Відрядження на 6-9 місяців: зібрано дані про військових РФ, які їдуть “на Україну”

  • 20 Січня, 2022
  • 639 Переглядів
  • 0

Росія перекидає війська із Сибіру й Далекого Сходу на захід і вони перебувають уже за 40 кілометрів від російсько-українського кордону: це не лише техніка, а й військовослужбовці у великій кількості, “відрядження” яких може тривати 6-9 місяців, а то й довше.

Про це повідомляють Conflict Intelligence Team (CIT), аналітики якої вивчили доступні відео пересування російської техніки та коментарі до них, та “Радіо Свобода“, яке поспілкувалося з деякими з коментаторів.

 

Експерти CIT вивчили кілька нових відео про перекидання техніки, які з’явилися в ТікТок за останній тиждень: зокрема, зняті під час проїзду ешелонів через Хабаровськ та Єврейську автономну область. Ці записи зібрали сотні коментарів: дружин та матерів контрактників, часом навіть самих військовослужбовців.

Родичі та друзі контрактників пишуть про їхнє відправлення “у відрядження” та “на навчання”. Хтось повідомляє, що пунктом призначення є Білорусь, інші пишуть, що їх знайомих та рідних відправили в Україну чи “на український кордон”.

Дослідники зазначають, що коментарі можуть лише побічно говорити про відправку військових “в Україну” чи для “війни з Україною”. Багато коментаторів, включаючи тих, хто посилається на інформацію від командирів підрозділів, пишуть про відправку не в Україну, а на “український кордон” – що не суперечить версії про “навчання” в Білорусі.

Автори розслідування наводять коментарі, виявлені під трьома відеозаписами з військовою технікою, скріншоти із соцмереж, а також цитати з листування журналістів із деякими коментаторами.

Заради безпеки коментаторів автори розслідування не наводять посилання на оригінальні ролики, коментарі, профілі авторів, але готові надати їх іншим журналістам для верифікації інформації.

“Радіо Свобода”: “Отримана Радіо Свобода та Conflict Intelligence Team інформація свідчить про те, що в останні місяці з Далекого Сходу на захід (у Росію чи Білорусь) перекидаються частини, без яких важко уявити повномасштабну військову операцію: військова поліція, десант, спецназ. Ці війська брали участь і в активній фазі російсько-українського конфлікту 2014-2015 років.

У коментарях під відео також часто зустрічаються фрази, що свідчать про чисельність військовослужбовців, що відправляються: “700 осіб”, “майже всі контрактники”, “сотні солдатів”.

Крім того, спільні російсько-білоруські навчання заявлені на період з 10 по 20 лютого, тоді як у більшості коментарів рідні та близькі військових пишуть, що відрядження триватиме 6–9 місяців”.

Як пишуть аналітики CIT, щонайменше з деяких з’єднань Східного військового округу до кордонів з Україною з початку січня перекидають поїздами значну частину особового складу, а не лише техніку – і ті підрозділи можуть затриматися в Білорусі або на заході Росії на довгий термін.

Згадуються 54-та бригада управління та 165-та артилерійська бригада з Білогірська Амурської області, 104-та бригада управління та 14-та окрема бригада спецпризначенців із Хабаровська, 64-та окрема мотострілецька бригада з гарнізону Млечник у Хабаровському краї, 38-ма окрема мотострілецька бригада з Єкатеринославки Амурської області.

Зустрічаються згадки про 5-ту окрему танкову бригаду – це “бойові буряти Путіна”, які у 2014–2015 роках “прославилися” участю у війні на Донбасі. 64-ту мотострілецьку бригаду теж у 2015 році перекидали в Ростовську область.

Розслідувачі додають, що Тихоокеанський флот ВМФ РФ залучив 155-ту окрему бригаду морської піхоти до перекидання військ зі сходу на захід.

Деякі коментарі вказують, що військових відправлятимуть літаками (як у Казахстан – ред), але Радіо Свобода не вдалося знайти незалежних підтверджень використання авіації при перекиданні військ до українських кордонів або до Білорусі.

Ось деякі з коментарів під відо з технікою:

CIT зазначає, що велику чисельність техніки та військовослужбовців можна було б виправдати навчаннями, але російсько-білоруські навчання “Союзна рішучість – 2022” заявлені на 10-20 лютого, а в більшості коментарів проскакують терміни “відрядження” 2, 3 та 9 місяців.

Більше того, лише частина поміченої російської техніки йде до заявлених для навчань полігонів, а інша частина зупинилася на півдорозі, під Гомелем, у районі, що розташований лишень за 40 км від Чернігівської області України та за 90 км – від Київської.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE