Politerno > Україна і світ > Посол Німеччини в Україні заявила, що Будапештський меморандум не накладає зобов’язань

Посол Німеччини в Україні заявила, що Будапештський меморандум не накладає зобов’язань

  • 19 Лютого, 2022
  • 1128 Переглядів
  • 0
Анка Фельдгузен

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен заявила, що Будапештський меморандум не накладає юридичних зобов’язань на країни-підписанти. Саме за цим меморандумом Україна погодилася відмовитися від своєї ядерної зброї.

Про це Фельдгузен сказала в ефірі Україна 24.

У момент здобуття незалежності Україна мала у своєму розпорядженні третій за розміром арсенал ядерної зброї у світі. Після підписання Будапештського меморандуму у 1994 році Україна відмовилася від статусу ядерної держави, а США, Росія та Британія (пізніше до них приєдналися Китай та Франція) в обмін на це надали Києву гарантії суверенітету та територіальної цілісності.

Посол Німеччини в Україні заявила, що країни, які підписали вказану угоду, не мають ніяких міжнародних юридичних зобов’язань.

“Будапештський меморандум, дійсно, це такий формат… Це не має міжнародних зобов’язань (ведучий поправив дипломатку, що йдеться про міжнародні юридичні зобов’язання, і вона погодилася – ред.)”, – зазначила Фельдгузен.

Під час виступу на Мюнхенській безпековій конференції президент Володимир Зеленський оголосив, що ініціює переговори учасників Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки, а у разі, якщо переговори не відбудуться, Київ поставить під сумнів рішення щодо відмови від ядерної зброї.

Нагадаємо, за словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, військові та спецслужби РФ готують теракти в ОРДЛО, щоб використати їх як привід для наступу на Україну під виглядом “миротворців”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE