Politerno > Україна і світ > Питання Донбасу мають обговорювати президенти, договір про гарантії безпеки повинен пройти референдум – Подоляк

Питання Донбасу мають обговорювати президенти, договір про гарантії безпеки повинен пройти референдум – Подоляк

  • 29 Березня, 2022
  • 1532 Переглядів
  • 0

Долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Про це повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі.

“Що стосується території ОРДЛО, то ці питання винесені в окремий пункт, який буде проговорюватись в рамках переговорів між президентами України і Росії”, – зазначив Подоляк.

Також окремим пунктом договору про мир може стати питання Криму.

Українська делегація пропонує зафіксувати, що протягом 15 років будуть проводитися двосторонні переговори щодо статусу Криму і Севастополя – і в цей час війська не буде використано для вирішення питання Криму.

29 березня українська та російська делегації нічого не підписували,

Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

“Дуже важливе питання стосується того, як це усе буде імплементуватися.

Для нас головне, щоб держава спілкувалась з суспільством і отримала позитивні результати того, що ми запропонуємо, бо це зовсім інший безпековий контур, який Україна отримає”, – підкреслив Подоляк.

Він пояснив, що у результаті підписання такого договору Україна матиме зовсім інші – з силової точки зору – відносини з країнами, які будуть гарантами для нашої держави, тому імплементація рішення цього договору буде іти за такою процедурою:   

  • спочатку це буде референдум, на якому всі громадяни озвучать свою позицію щодо цього договору і щодо того, як він має працювати,

  • після цього буде іти ратифікація парламентами країн-гарантів і парламентом України.

Подоляк пояснив, що ключове у цьому питанні те, що влада має “отримати підтримку суспільства, щоб це рішення дійсно було консолідуюче для України”.

27 березня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна може ухвалити рішення про нейтральний статус на референдумі, оскільки відповідні зміни до Конституції зайняли б мінімум рік.

Нагадаємо, голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Голова російської делегації, помічник президента РФ Володимир Мединський після переговорів заявив, що Росія кардинально скоротить бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE