Politerno > Україна і світ > Жодна країна остаточної відповіді щодо гарантій безпеки не дає, – Зеленський

Жодна країна остаточної відповіді щодо гарантій безпеки не дає, – Зеленський

  • 16 Квітня, 2022
  • 824 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський вважає, що договір щодо миру з Російською Федерацією міг би складатися з двох окремих документів.

Про це Зеленський в інтерв’ю українським онлайн медіа.

“Мирний договір із Росією може складатися із двох різних документів. Один із них має стосуватися гарантій безпеки для України, інший – безпосередньо її відносин із Російською Федерацією.

Я вважаю, це може бути два різні документи. Гарантії безпеки від тих, хто готовий до цих гарантій безпеки. І окремий документ із Росією.

Москва хотіла б мати один договір, у якому є вирішення всіх питань. Однак усі не зовсім бачать себе за одним столом із РФ. Для них гарантії безпеки для України – це одне питання, а домовленості з РФ – це інше питання.

Росія хоче, щоб усе було в одному документі, а люди кажуть: вибач, бачили, що було у Бучі, обставини змінюються”, – зазначив Зеленський.

Зеленський заявив, що готовність стати гарантами безпеки України демонструють Велика Британія, США, Італія й Туреччина, але остаточної відповіді ще ні від кого немає.

Нагадаємо, після того, як були проведені перші три раунди перегорів з Росієї, президент Володимир Зеленський видав указ про утворення делегації для участі в переговорах з щодо підготовки та узгодження проєкту договору про гарантії безпеки України.

Після переговорів у Стамбулі у вівторок представник української делегації на переговорах з Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки, як для країн НАТО.

“Я вже наголошував, що ці гарантії по своєму змісту та по своїй формі практично аналог статті 5 договору НАТО”, – сказав Чалий.

Як повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня, долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Сьогодні стало відомо, що через санкції проти Росії уряд Франції заморозив 41 об’єкт нерухомості та оцінив їх у 620 млн доларів, але насправді вартість майна наближається до мільярда доларів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE