Politerno > Україна і світ > Гарантами для безпеки України мають стати 5 держав членів Радбезу ООН, у тому числі Росія – Чалий

Гарантами для безпеки України мають стати 5 держав членів Радбезу ООН, у тому числі Росія – Чалий

  • 29 Березня, 2022
  • 2131 Переглядів
  • 0

Представник української делегації на перемовинах у Стамбулі Олександр Чалий заявив, що Росія має підписатися під гарантіями безпеки для України. 

Про це Чалий заявив в інтерв’ю українським телеканалам.

Серед країн-гарантів (для безпеки України – ред.) Росія буде на рівні зі всіма іншими (не в особливому статусі). Як би це не звучало – це буде інша країна. З точки зору міжнародного права, суті юридичної угоди про гарантії безпеки України, вона буде однією із країн гарантів.

І найголовніше, що нам вдалося досягти, що Росія при реалізації статті, яка дозволяє іншим країнам-гарантам дозволяє іншим країнам-гарантам застосувати і надати нам збройні сили для захисту нашої безпеки – Росія погодилася, що права вето вона у цьому мати не буде“, – зазначив Чалий.

За його словами, у такому разі, у разі загрози для України, країни-гаранти можуть не радитися з РФ про надання Україні Збройних сил чи закриття неба: “Росія уже дасть на це попередню згоду”. 

“Для нас ключове слово – це гарантії безпеки України, які ми можемо отримати в рамках дипломатичного врегулювання наслідків російської агресії і відновлення територіальної цілісності та безпеки України…

Зараз ми домагаємося, щоб ці гарантії мали чітку юридичну форму і носили дуже конкретний характер. Ці гарантії, фактично, аналог 5 статті НАТО.

Ми домагаємося досягти такого, що якщо у майбутньому Україна стане об’єктом агресії чи військового нападу, чи військової спецоперації, то Україна буде мати змогу за 3 дні провести термінові консультації, якщо у рамках цих консультацій не буде знайдено дипломатичного рішення, то країни-гаранти будуть мати зобов’язані допомогти Україні всіма можливими засобами. Включно з закриттям неба, з наданням озброєння, и допомогою їхніми Збройними силами. Фактично, це дає нам можливість отримати такі ж гарантії безпеки, якби ми вступили в НАТО.

Ми шукаємо ту форму, щоб ми реалізували мрію – мати гарантії, які мають країни-НАТО, але ці гарантії були б отримані через домовленість по лінії НАТО-Україна-РФ“, – додав Чалий.

За його словами, на зустрічі Україна чітко пояснила, що ці гарантії мають бути у чіткій юридичній формі, носити зобов’язуючий характер і повинні бути ратифіковані парламентами країн-гарантів, бо Україна має сумний досвід Будапештського меморандуму. 

Чалий додав, що Україна намагається знайти для себе формат “вступу в НАТО” без фактичного вступу. 

Український дипломат заявив, що гарантами для безпеки України мають стати 5 держав, які є членами Радбезу ООН. Серед них є й Росія.

Він додав, що відповідні переговори сприяють напрацюванню певного документу, до якого залучаться представники країн-гарантів. 

За його словами, наразі РФ погоджується на переговорах у тих питаннях, які не можна було уявити ще 2 тижні тому. Чалий додав, що це результат спротиву української армії та всіх громадян України. 

Гарантами безпеки для України, за словами представників України, мають стати США, Велика Британія, Туреччина, Франція, Німеччина.

Раніше президент додав, що Італія також погодилася стати гарантом.

Нагадаємо, як повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня, долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Голова російської делегації, помічник президента РФ Володимир Мединський після переговорів заявив, що Росія кардинально скоротить бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

Дата наступного раунду переговорів між Росією та Україною буде зрозуміла після доопрацювань в підгрупах і реакції російської сторони на концепт запропонованого Києвом договору безпеки.

Голова російської делегації на перемовинах з Україною Володимир Мединський заявив, що до письмових пропозицій Києва в рамках угоди входить формулювання про те, що Москва не буде проти вступу України до ЄС. Також він заявив, що “деескалація” на Київському та Чернігівському напрямах не означає припинення вогню.

Заступник командира полку “Азов” Святослав Паламар розповів, чому захисники Маріуполя не залишили місто, коли ситуація там стала занадто складною, попри те, що Володимир Зеленський їм це дозволив.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE