Politerno > Україна і світ > Росія не проти вступу України в ЄС, а “деескалація” на певних напрямах не означає припинення вогню – Мединський

Росія не проти вступу України в ЄС, а “деескалація” на певних напрямах не означає припинення вогню – Мединський

  • 29 Березня, 2022
  • 2203 Переглядів
  • 0

Голова російської делегації на перемовинах з Україною Володимир Мединський заявив, що до письмових пропозицій Києва в рамках угоди входить формулювання про те, що Москва не буде проти вступу України до ЄС. Також він заявив, що “деескалація” на Київському та Чернігівському напрямах не означає припинення вогню.

Про це Мединський заявив в ефірі “Первого канала”.

 

“Україна відмовляється від вступу до військових союзів, від розміщення іноземних військових баз, контингентів, проведення військових навчань на території України без згоди держав-гарантів, включаючи Російську Федерацію. Зі свого боку, Російська Федерація не заперечує прагнення України вступити до Європейського союзу”, — зачитав Мединський пропозицію України.

За його словами, це та інші положення “у жодному разі не положення договору, а пропозиції, які ми вважаємо конструктивним кроком до пошуку компромісу”.

Також Мединський заявив, що “деескалація” на Київському та Чернігівському напрямах не означає припинення вогню. Із заявою про “скорочення бойових дій” сьогодні РФ виступила за підсумками перемовин у Стамбулі.

Про це він заявив на тлі невдоволення серед росіян щодо припинення вогню на зазначених напрямах. Як ми писали, в коментарях російських ТГ-каналів підписники почали звинувачувати переговорну групу у “зраді”.

“Перший крок стосується поступової військової деескалації на двох основних напрямках – Київському та Чернігівському. Ми розуміємо, що в Києві знаходяться люди, яким треба приймати рішення, тому не хочемо надавати це місто додатковому ризику”, – сказав Мединський.

Нагадаємо, як повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня, долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Голова російської делегації, помічник президента РФ Володимир Мединський після переговорів заявив, що Росія кардинально скоротить бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

Дата наступного раунду переговорів між Росією та Україною буде зрозуміла після доопрацювань в підгрупах і реакції російської сторони на концепт запропонованого Києвом договору безпеки.

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, а Бельгія – 21 за шпигунство, також одного співробітника посольства РФ висилає Чехія.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE