Politerno > Україна і світ > За шпигунство: Нідерланди, Бельгія і Чехія висилають дипломатів РФ

За шпигунство: Нідерланди, Бельгія і Чехія висилають дипломатів РФ

  • 29 Березня, 2022
  • 839 Переглядів
  • 0

Нідерланди висилають 17 російських дипломатів, а Бельгія – 21 за шпигунство, також одного співробітника посольства РФ висилає Чехія.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на телеканали NOS і RTBF.

Посла Росії в Нідерландах викликали у вівторок в МЗС, щоб повідомити йому про рішення.

Дипломати, підозрювані в шпигунстві, мають покинути країну протягом двох тижнів.

“У цих людей написано “дипломат” на візитній картці, коли вони насправді роблять щось зовсім інше. Ми прийняли це рішення заради безпеки Нідерландів”, – заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра, не уточнивши деталей.

Висилка також була узгоджена з іншими країнами, які раніше висилали російських дипломатів, такими як США, Польща та Болгарія.

Гукстра зазначив, що Росія у відповідь також, ймовірно, висилатиме нідерландських дипломатів.

Федеральний уряд Бельгії вирішив вислати 21 російського дипломата, акредитованих в посольстві Росії в Брюсселі або Генеральному консульстві в Антверпені.

Рішення було ухвалене через “причетність дипломатів до шпигунських операцій та операцій з впливу, що загрожують безпеці країни”, повідомила у вівторок міністр закордонних справ Бельгії Софі Вільмес.

Водночас Чехія висилає одного співробітника посольства РФ за звинуваченням у причетності до російських спецслужб.

“МЗС Чехії інформував посольство Росії в Празі про оголошення одного з дипломатичних співробітників посольства персоною нон грата. Співробітник має залишити Чехію протягом 72 годин. Разом із нашими союзниками ми обмежуємо присутність російських спецслужб у ЄС”, – зазначили в МЗС Чехії у Twitter.

Нагадаємо, 23 березня стало відомо, що Польща висилає з країни близько 40 російських дипломатів за шпигунство.

Як повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня, долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Голова російської делегації, помічник президента РФ Володимир Мединський після переговорів заявив, що Росія кардинально скоротить бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

Дата наступного раунду переговорів між Росією та Україною буде зрозуміла після доопрацювань в підгрупах і реакції російської сторони на концепт запропонованого Києвом договору безпеки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE