Politerno > Україна і світ > Єврокомісія скасує статус кандидата, якщо Україна не робитиме реформ – ЗМІ

Єврокомісія скасує статус кандидата, якщо Україна не робитиме реформ – ЗМІ

  • 18 Червня, 2022
  • 722 Переглядів
  • 0
Відкрите небо

Висновок Єврокомісії щодо відповідності України вимогам до кандидата пропонує дозволити ЄС скасувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання.

Про це йдеться у статті Європейської правди “Кандидат авансом”.

Редактор видання Сергій Сидоренко відзначає, що подібних положень досі не було у рішеннях Єврокомісії по заявках щодо членства від жодної іншої держави. А зараз Брюссель, врахувуючи особливе становище України, ухвалив таке рішення одночасно щодо двох держав-аплікантів – України та Молдови.

“По суті, Брюссель сказав, що Україна не готова бути кандидатом, але все одно отримує цей статус. (Але одночасно визначено)  7 блоків реформ, які Україні необхідно виконати, щоби зберегти статус кандидата. Брюссель лишає за собою право забрати цей статус у будь-який момент, або ж навпаки – пересунути Україну або Молдову на наступний етап (дорогою до вступу в ЄС)”, – пояснює публікація.

ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути, і найімовірніше буде продовжений.

Серед іншого, для збереження статусу кандидата Київ має виконати ряд умов, зокрема, завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП, провести конкурс глави НАБУ, тощо.

Як повідомлялося, уряд Нідерландів заявив про готовність підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС.

Нагадаємо, ворог обстріляв газопереробне підприємство в Ізюмському районі на Харківщині, а також вдарив ракетами по нафтобазі в Новомосковському районі на Дніпропетровщині, внаслідок чого постраждало троє осіб.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE