Politerno > Україна і світ > Танкери РФ під прапорами Ліберії доставляють російську нафту до Європи в обхід санкцій – OCCRP

Танкери РФ під прапорами Ліберії доставляють російську нафту до Європи в обхід санкцій – OCCRP

  • 24 Червня, 2022
  • 485 Переглядів
  • 0

Танкери підсанкційної російської держкомпанії “Совкомфлот” продовжують доставляти нафту до портів Європи в обхід західних санкцій.

Про це йдеться у розслідуванні міжнародної платформи OCCRP.

OCCRP (“Проєкт з розслідування корупції та організованої злочинності”) – засноване у 2007 році об’єднання ЗМІ та репортерів, які займаються журналістськими розслідуваннями у різних регіонах світу.

Як розповіли розслідуваам експерти, компанія приховала право власності на судна, оформивши їх як власність дочірніх компаній на Кіпрі та в ОАЕ і плаваючи під прапорами Ліберії.

Журналісти нагадують, що у лютому США та ЄС запровадили санкції проти “Совкомфлоту”. Санкції мали період поступового введення, перш ніж набули повної чинності 26 березня для США і 15 травня для ЄС.

OCCRP виявив понад 18 танкерів “Совкомфлоту”, зазначених у переліку суден у фінансовому обліку “Совкомфлоту” за 2020 рік, які протягом останнього місяця перетинали Світовий океан. Кожен з них перевозить паливо в середньому на суму понад 240 мільйонів доларів. Їх переміщення можна відстежувати в режимі реального часу на веб-сайті відстеження морського руху.

Коли санкції набули повної чинності, деякі з цих кораблів вимкнули свої трекери розташування, тобто їх неможливо відстежити.

Серед танкерів “Совкомфлоту”, які не вимикали свої трекери, було зафіксовано, що один прямував до США на початку травня, а потім був перенаправлений до Південної Африки та швидко перейменований”, – йдеться у матеріалі.

Організація відстежила щонайменше п’ять суден, коли вони або поверталися, або прямували, або перебували в портах Італії, Данії та Нідерландів, після того, як санкції ЄС проти компанії набули чинності.

У цій ситуації практично неможливо відстежити право володіння судном, тим більше коли компанія змінює назви кораблів, а самі танкери відключають трекери в деяких країнах, зазначив фахівець з міжнародної політики та фінансів Рікардо Соарес.

Він також наголосив, що плавання під ліберійським прапором – це найпростіший спосіб приховати походження судна.

“Використання Росією таких секретних юрисдикцій, з якими вона не має справжніх економічних зв’язків, є грою в хованки.

Розмістивши свій бізнес в трьох юрисдикціях, які працюють разом – ОАЕ, Кіпр і Ліберія – “Совкомфлот” обійшов санкції”, – заявив економіст і засновник мережі Tax Justice Network Джон Крістенсен.

Хто є покупцем російської нафти, яку доставляють танкери “Совкомфлоту”, неясно. На думку економіста Джона Крістенсена, дії судноплавної компанії є ознакою того, наскільки Росія прагне пом’якшити або ухилитися від дії західних санкцій.

Як повідомлялося, через запровадження суворих санкцій США та ЄС щодо російської нафти, нафтопереробники приховують її походження на ринку. Таким чином, нафта з РФ продовжує прибувати до США.

Нагадаємо, вночі 24 червня українські військові залишили частину промзони і вийшли з Сєвєродонецька.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE