Politerno > Україна і світ > Росія перекрила транзит нафти з Казахстану до ЄС

Росія перекрила транзит нафти з Казахстану до ЄС

  • 6 Липня, 2022
  • 557 Переглядів
  • 0

Суд РФ закрив важливий термінал для експорту нафти з Казахстану до Європи.

Про це повдомляє повідомляє Інтерфакс.

“Каспійський трубопровідний консорціум” (КТК) за рішенням Приморського районного суду Новоросійська призупинить діяльність морського терміналу на 30 діб.

Причиною такого рішення стали порушення, нібито виявлені Ространснаглядом під час оцінки технічного стану небезпечних виробничих об’єктів та дотримання екологічних вимог під час їх експлуатації.

Також стало відомо, що у Казахстані вранці 6 липня стався вибух на одному з найбільших нафтових родовищ Тенгіз. Як повідомляє Forbes, там проводили гідравлічний тест, і одна з труб не витримала тиску.

Унаслідок вибуху загинули двоє робітників, ще троє постраждали, заявили в місцевій поліції.

Нафтогазове родовище Тенгіз – одне з найбільших у Казахстані, запаси нафти оцінюються у 3,2 млрд тонн. Його розробляє Тенгізшевройл, до якого входять Chevron, ExxonMobil Kazakhstan Ventures Inc, казахстанська національна компанія КазМунайГаз і підприємство LUKArco.

КТК – основний експортний маршрут для казахстанської нафти, на неї припадає понад 80% від обсягів, що прокачуються трубопроводом. Потужність трубопроводу – 67 млн тонн нафти на рік.

Казахстан має великі запаси нафти, але немає виходу на море, крім Каспійського. Нафта експортується з Казахстану через термінал у Новоросійську Чорному морі.

Нагадаємо, після відмови президента Кахахстану Касим-Жомарт Токаєва визнавати так звані “ДНР” та “ЛНР” Росія ввела обмеження на відвантаження нафти Каспійського трубопровідного консорціуму (КТК), яке експортується до Європи через порт Новоросійська.

Не встиг Кремль помститися президенту Казахстану Касим-Жомарту Токаєву за слова про квазіформування “Л/ДНР”, як Нур-Султан вжив заходів у відповідь – заблокував на своїй території 1700 вагонів із російським вугіллям. Проблема з вугіллям для Путіна дуже неприємна, оскільки ключовими компаніями галузі, які потрапили під блокування, як з’ясувалося, має його рідня.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному скасувати порядок отримання військовозобов’язаними дозволів на переміщення між областями України.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE