Politerno > Україна і світ > Знищення документів ДБР: Шабунін пояснив, навіщо Єрмак/Татаров замінили керівництво ОГП і СБУ

Знищення документів ДБР: Шабунін пояснив, навіщо Єрмак/Татаров замінили керівництво ОГП і СБУ

  • 22 Липня, 2022
  • 2755 Переглядів
  • 0

СБУ порушила кримінальну справу за фактом знищення працівниками ДБР таємних матеріалів багатьох кримінальних проваджень, в тому числі справи Майдану, “вугільної справи Медведчука”, справи Порошенка, “Харківських угод” тощо.

Про це пресцентр Офісу генпрокурора поінформував у відповідь на запит Суспільного 20 липня.

Йдеться, зокрема, про знищення частини матеріалів у кримінальних провадженнях:

  • про підписання Харківських угод;
  • про причетність до розстрілів на Майдані ексголови СБУ Олександра Якименка;
  • про доведення української армії до зубожіння.

Також розслідують знищення матеріалів “вугільної справи” нардепа від “Опозиційної платформи – За життя” Віктора Медведчука та інших проваджень, де фігурують колишні українські чиновники, ідеться у повідомленні.

Кримінальне провадження за фактом знищення таємних матеріалів відкрили за трьома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 2 ст. 329 (втрата документів, що містять державну таємницю), ч. 2 ст. 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток, заволодіння ними шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем або їх пошкодження).

Наразі прокурори та слідчі займаються відновленням знищених носіїв таємної інформації – вони встановлюють та витребують екземпляри, які зберігали в інших установах, уточнили в ОГП.

Раніше, у статті “Сухачов, скільки коштує спалити матеріали справи?“, ми посилалися на дані журналістки Ірини Ромалійської. Вона прокоментувала порушення справи в зв’язку із знищенням документів ДБР.

“За моєю інформацією, це робилося за наказом Директора Державного бюро розслідувань Олексія Сухачова.

Ну і слідство тепер має з’ясувати, чому таємні матеріали знищувалися. За гроші? “По любві”? За вплив? Чи тому, що 25 лютого Сухачов боявся, що росіяни дійдуть до Хмельницького і їм в руки попадуть, наприклад, наказ колишнього голови СБУ Якименка про розстріл Майдану чи таємні відео того, як голова Івано-Франківської митниці брав хабар?

Далі буде. Слідкуємо. Якщо ви ще не в курсі, що відбувається, в першому коментарі залишу лінки”, – зазначила журналістка.

В контексті цієї резонансної справи нас зацікавив учорашній пост у Фейсбуці голови правління Центру Протидії Корупції Віталія Шабуніна.

“Проста контррозвідувальна задачка.

Дія 1. Татарівсько/Єрмаківське ДБР знищує таємні матеріали провадження щодо ТОПової агентури рускіх (наприклад, по Харківських угодах і т.д.).

Дія 2. СБУ і ОГП починають розслідувати ці очевидно незаконні дії Татарівсько/Єрмаківського ДБР.

Дія 3. Єрмак/Татаров зносять керівництво СБУ і ОГП, ще й ставлять на їхнє місце своїх людей.

Все це Єрмак пояснює так: “Метою цього рішення є унеможливити вплив найвищих посадових осіб ОГП та СБУ на резонансні справи, які відбувалися останніми днями щодо колаборантів і щодо зрадників.”

Я навіть не знаю, що тут додати. Все очевидно. Навіть Татарівсько/Єрмаківський в.о. Голови СБУ (Малюк) розбереться.

Ой ні, не розбереться, не для цього його Єрмак ставив. Це теж очевидно з умов цієї простенької контррозвідувальної задачки”, – підкреслив Шабунін.

Нагадаємо, народний депутат із забороненої на території України партії ОПЗЖ Сергій Льовочкін у липні повернувся до України вперше з початку повномасштабної війни. Через тиждень він знову залишив країну, мабуть, скориставшись своїм статусом нардепа.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE