Politerno > Україна і світ > ООН спростувала брехню РФ про причетність “зернового коридору” до атаки на її флот – угода залишається чинною

ООН спростувала брехню РФ про причетність “зернового коридору” до атаки на її флот – угода залишається чинною

  • 31 Жовтня, 2022
  • 680 Переглядів
  • 0

Жодне цивільне судно “зернового коридору” не могло бути причетним до атаки на флот РФ, а призупинення Росією участі в “зерновій угоді” не означає втратою нею чинності.

Як повідомляє “Європейська правда”, про це Гриффітс сказав у понеділок під час засідання Ради Безпеки ООН.

“Коридор – це просто лінії на карті: коли судна, які беруть участь в ініціативі, не перебувають у цьому районі, коридор не має особливого статусу. Він не забезпечує ані прикриття, ані захисту для наступальних або оборонних військових дій. Це не щит, не прикриття, не зона обмеженого доступу”, – пояснив Гриффітс.

Коментуючи питання про можливе використання Україною цивільного судна як прикриття для здійснення нападу на кораблі РФ, представник ООН наголосив: “Жодне цивільне судно не було в коридорі в ніч проти 29 жовтня, коли відбулася згадана атака. І жодне цивільне судно не повідомляло про цей інцидент протягом вихідних”.

Водночас Гриффітс заявив про готовність розглянути докази, які стосуються тверджень Росії.

Також він повідомив журналістам, що ООН не вважає призупинення Росією участі в “зерновій угоді” втратою нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів.

“Ми твердо дотримуємося думки, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, незважаючи на призупинення участі в ній Росії”, – наголосив він.

"Росія не припинила дію "зернової угоди" і не вийшла з неї. Вони заявили, що призупинили участь у ній на невизначений термін. І, як результат цього, ми продовжуємо через цю ініціативу направляти судна, які рухаються (з України); разом із Туреччиною, де це можливо, і з Україною – перевіряти ці судна", – додав Гриффітс.

Водночас заступник генсека ООН додав, що Організація як посередник продовжує взаємодіяти з російською стороною, щоб вирішити порушені нею питання. "Чим швидше ми можемо повністю відновити участь Росії, тим краще", – зазначив він.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" нібито через "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Також воно стверджувало, що один з безпілотників, який уразив російські кораблі, міг бути запущений "з борту одного з цивільних суден, зафрахтованих Києвом або його західними господарями для вивезення сільськогосподарської продукції з морських портів України".

Нагадаємо, заступник голови ОП Кирило Тимошенко заявив, що більше не буде використовувати “Chevrolet Tahoe”, яке було надано Україні для гуманітарних цілей. Заступник Андрія Єрмака попросив передати його у прифронтові райони за призначенням. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE