Politerno > Україна і світ > Україна може отримати ЗРК Patriot: рішення не потребує схвалення НАТО

Україна може отримати ЗРК Patriot: рішення не потребує схвалення НАТО

  • 26 Листопада, 2022
  • 783 Переглядів
  • 0

У відповідь на заяву Німеччини про необхідність узгоджувати постачання Україні систем ППО з НАТО, генсек альянсу Єнс Столтенберг заявив, що рішення має ухвалюватися окремими країнами.

Про це повідомляє Reuters.

“Конкретні рішення щодо конкретних систем є національними рішеннями. Іноді існують угоди з кінцевими користувачами та інші речі, тому їм потрібно проконсультуватися з іншими союзниками. Але врешті-решт це (рішення, — ред.) мають ухвалити національні уряди”, — сказав генсек НАТО журналістам у Брюсселі.

Польський президент Анджей Дуда заявив, що для безпеки Польщі було б краще, якби вони були на українській території поблизу кордону, але вирішувати Німеччині.

“З військової точки зору було б найкраще, якби вони були розташовані в Україні, щоб також захищати польську територію, тоді вони захищали б як Україну, так і Польщу найбільш ефективно. Але рішення залишається за німецькою стороною”, – сказав Дуда.

Як повідомляє кореспондентка Суспільного, віцеречниця уряду Німеччини Крістіане Гоффманн заявила, що весь спектр питань щодо розміщення ЗРК Patriot буде обговорюватися і з Польщею і з союзниками.

“Ця німецька пропозиція, звичайно, також є питанням до канцлера. Маю на увазі пропозицію Німеччини надати Польщі ракети Patriot. Для Федерального уряду важливим було зробити пропозицію союзнику по НАТО, Польщі, та підтримати її в аспекті безпеки”, — сказала вона.

За словами Гоффманн, у німецькому уряді взяли до уваги реакцію Польщі щодо “Патріотів”.

“Реакцію Польщі на цю пропозицію ми, звісно, взяли до уваги, а також те, що наша пропозиція була позитивно сприйнята громадськістю в Польщі. Те, як ми будемо надалі діяти з польською ініціативою, ми радимося наразі з Польщею і нашими союзниками”, – сказала вона.

Гоффманн наголосила, що постачання Україні ЗРК Patriot було б чимось новим.

“Ми також підтримуємо Україну у сфері протиповітряної оборони, особливо з системою IRIS-T, де також домовлено про постачання наступних зразків, і з броньованими машинами Gepard. Патріот справді був би чимось новим”, – сказала віцеречниця уряду Німеччини.

У травні The Washington Post писало, що у схваленому сенатом пакеті допомоги на суму $40 млрд передбачено передачу Україні сучасних американських систем протиповітряної оборони Patriot.

Нагадаємо, глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу відреагував на провокацію власника ПВК “Вагнер” Євгенія Пригожина, який передав до Європарламенту “закривавлену кувалду”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE