Politerno > Україна і світ > Якщо мери будуть сидіти і мовчати, то пізніше вони будуть просто сидіти, – Атрошенко про конфлікт з ОП

Якщо мери будуть сидіти і мовчати, то пізніше вони будуть просто сидіти, – Атрошенко про конфлікт з ОП

  • 15 Грудня, 2022
  • 481 Переглядів
  • 0

Мер Чернігова Владислав Атрошенко назвав декілька можливих причин конфлікту з чиновниками Офісу президента і заявив, що розцінює рішення суду про його відсторонення від посади мера, як прояв політичного переслідування і тиску силовиків.

Про це він заявив в інтерв’ю на «Українській правді».

Він також висловив впевненість, що Президент не допустить, щоб міжнародна спільнота підозрювала Україну у вибірковому правосудді.

За його словами, його конфлікт з центральною владою має 4 причини:

  • відмова від співпраці з партією влади і створення партії “Рідний дім”,

  • публічна критика несправедливої системи компенсації громадам вартості газу,

  • підписання угоди про співпрацю з “УДАРом Віталія Кличко”,

  • висунення кандидата на проміжних виборах у 206-му окрузі, провести які завадила повномасштабна війна.

“Сукупність цих причин у кінці кінців призвели до сотень кримінальних справ, обшуків десятків співробітників і комунальних підприємств, і міської ради, і приватних підприємств, по декілька разів проводили обшук в сім’ях, де діти з обмеженими можливостями. У жінок-бухгалтерів пересипали крупи в банках – шукали флешки. Я думав, що війна припинить подібну ганебну політику. І дійсно, коли почалася війна, з міста повтікали всі силові структури, які займаються сьогодні цими кримінальними справами. Я думав, що на час війни принаймні топор війни з центральною владою по відношенню до мене буде заритий. Але з середини квітня із “закарпатських рубежів” повернулися силовики, і тиск став ще більший, ніж до початку війни. Кримінальні справи дальше порушувалися”, – заявив Владислав Атрошенко.

Водночас зустріч з конгресвумен Вікторією Спартц, яка публічно критикувала керівника Офісу президента Андрія Єрмака, Атрошенко не вважає можливою причиною конфлікту з Банковою.

"Ця історія не має абсолютно під собою ніякого підґрунтя. Коли я спілкувався з Вікторією, поряд сидів заступник голови обласної державної адміністрації, який її супроводжував. Вона спілкувалася з обласною державною адміністрацією. Треба ображатися тоді на всіх, з ким вона спілкувалася. Про Офіс президента, про Єрмака ми з нею взагалі не говорили. Це мені треба не поважати себе, щоб із представником іншої держави обговорювати внутрішні справи, внутрішні стосунки", - наголосив Атрошенко.

Мер Чернігова вважає, що з проблемою політичного переслідування та тиску силовиків стикаються багато його колег з різних регіонів, але вони переважно мовчать.

"Глобально є серйозна проблема з кількістю кримінальних справ і тиском силовиків на моїх колег. Я вдячний колегам за підтримку, яку вони висловили на засіданні Асоціації міст. Але здебільшого мери міст мовчать. І якщо вони будуть і далі сидіти і мовчати, то ще пізніше вони будуть просто сидіти", - зазначив Атрошенко.

Він заявив, що подаватиме апеляцію.

"Я переконаний, що це безглузде рішення Яворівського суду у разі повторного наступу без перебільшення ослабить місто Чернігів. Багато що зроблено для того, щоб у разі такого наступу наші солдати Збройних сил не ховалися за стогами сіна, а вели оборону з укріплених районів стільки, скільки потрібно. Якщо військовий фахівець очолить місто – це так само, як мер міста очолить якусь армію. Можливо, і буде з цього результат, можливо, навіть кращий. Але через декілька років. Одразу він точно буде гірший", - заявив мер Чернігова.

Також Атрошенко висловив впевненість, що президент не допустить вибіркового правосуддя.

"Я впевнений в тому, що президент як гарант Конституції не допустить, щоб Україну підозрювали у вибірковому правосудді. Щоб рішення суду стосовно мене було прикладом, де країна не відповідає вимогам вступу до Європейської спільноти. Я вважаю, що суд другої інстанції оцінить всі обставини справи і винесе неупереджене рішення", - заявив Атрошенко.


Як повідомлялося, на засіданні 8 грудня Асоціація міст України засудила рішення Яворівського районного суду Львівської області про позбавлення на рік міського голови Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посади. Сам мер Чернігова звинуватив офіс президента у тиску на суд та збирається оскаржувати таке рішення. 

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що росіяни готують близько 200 тисяч нових солдатів, він не сумнівається, що вони знову підуть на Київ

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE