Politerno > Україна і світ > Асоціація міст України засудила позбавлення Атрошенка права обіймати посаду

Асоціація міст України засудила позбавлення Атрошенка права обіймати посаду

  • 8 Грудня, 2022
  • 355 Переглядів
  • 0

На засіданні 8 грудня Асоціація міст України засудила рішення Яворівського районного суду Львівської області про позбавлення на рік міського голови Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посади.

Члени асоціації зазначили, що у воєнний час тисячі автомобілів, автобусів і вагонів везли людей на захід країни за кошти муніципалітетів і держави. І серед них була й родина мера, коли дружина за кермом автівки повезла дітей від бомб. При цьому сам Атрошенко залишився в Чернігові організовувати оборону міста та півночі України. 

Сім’я мера, як очільника громади, є важливою ціллю ворога для створення тиску на голову та громаду міста. Тому мер був зобов’язаний відправити свою родину, щоб зосередитися на захисті міста та громади”, – наголосили в АМУ.

В Асоціації зазначили, що сьогодні, коли триває війна, очільники громад роблять на місцях все для життєзабезпечення міст та селищ, для захисту їх мешканців, однак паралельно відбуваються спроби утисків місцевого самоврядування та порушення демократичних прав громадян.

“Застосування норм про конфлікт інтересів щодо подій лютого-березня цього року носить політичний характер і нівелює значення антикорупційного законодавства. Бо саме його вибірково застосували як підставу для позбавлення прав мера та його виборців. Вважаємо, що таке вибіркове «правосуддя» несе загрозу не тільки місцевому самоврядуванню, але й демократії та правам всіх громадян України”, – наголошують члени Асоціації в заяві.

В АМУ висловили сподівання, що апеляційна інстанція врахує всі обставини справи та розгляне її об’єктивно, уникнувши політичного тиску під час її розгляду.

В АМУ нагадали, що Владислава Атрошенка на посаду обрали 77,49% мешканців Чернігова і позбавлення його права займати посаду є безпрецедентним випадком в історії України. 

Нагадаємо, 7 грудня Яворівський районний суд позбавив міського голову Чернігова Владислава Атрошенка на рік права обіймати чинну посаду. Згідно з заявою обвинувачення, Атрошенко здійснив адміністративне правопорушення та порушив вимоги щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Сам мер Чернігова звинуватив офіс президента у тиску на суд та збирається оскаржувати таке рішення. 

Нагадаємо, у вересні НАЗК склало два протоколи щодо міського голови Чернігова Владислава Атрошенка, щоправда мова йшла не про корупційні діяння. Зокрема в серпні поточного року Атрошенко доручив своєму водієві відвезти за кордон автомобіль дружини Tesla Model X попри те, що той мав забезпечувати транспортне обслуговування лише самого чиновника й виключно для виконання його посадових обов’язків.

Раніше мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що більше року на нього чиниться політичний тиск — «відкрито десятки кримінальних проваджень, у яких буквально тероризуються керівники управлінь і підрядники».

Нагадаємо, російський диктатор Владімір Путін заявив, що Росія нищить об’єкти української енергетики і залишає мільйони українців без світла, тепла та води, бо Україна нібито вдарила по Кримському мосту.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE