Politerno > Україна і світ > Путін вивів РФ з договорів Ради Європи та “призупинив” її участь в ключовому ядерному договорі зі США

Путін вивів РФ з договорів Ради Європи та “призупинив” її участь в ключовому ядерному договорі зі США

  • 28 Лютого, 2023
  • 775 Переглядів
  • 0
Путін СРСР

Російський диктатор Владімір Путін у вівторок підписав закон про припинення чинності щодо РФ договорів, укладених у межах Ради Європи, та закон про “призупинення” участі в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) зі США, який залишається останньою угодою, що обмежує стратегічні ядерні арсенали обох держав.

Як повідомляє “Європейська правда”, відповідний документ було опубліковано на офіційному порталі правової інформації Росії.

Закон, проєкт якого Путін вніс до російського парламенту в січні 2022 року, визнає такими, що втратили чинність щодо Росії, з 16 березня 2022 року 21 міжнародний договір.

Серед них – Статут Ради Європи, Конвенція про захист прав людини і основних свобод, Європейська конвенція про запобігання тероризму, Європейська хартія місцевого самоврядування, Соціальна хартія.

У березні 2022 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про вигнання РФ з організації, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору. Перед цим Росія, зрозумівши, що не уникне виключення, подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід.

Європейський суд з прав людини ухвалив призупинити розгляд усіх скарг проти Російської Федерації, але пізніше їх відновив. Сама ж РФ у червні вирішила не виконувати рішення ЄСПЛ, винесені після 15 березня 2022 року.

Генсек Ради Європи заявила, що Росія згідно з міжнародним правом все одно зобов’язана виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені проти неї. 

Також на порталі правової інформації РФ викладено документ щодо “призупинення” участі Москви в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) зі США.

“Призупинити дію Договору між Російською Федерацією і Сполученими Штатами із заходів щодо подальшого скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь, підписаного в місті Празі 8 квітня 2010 року”, – йдеться у ньому.

Договір СНО-3 насправді не містить положень про “призупинення” його дії – натомість там є лише пункт про можливий вихід з документа однієї зі сторін, якщо вона “вирішить, що надзвичайні події, пов’язані з предметом договору, ускладнили реалізацію її переважаючих інтересів”.

Тож донедавна американська сторона вважала, що рішення Москви не набуло чинності, оскільки свої зобов’язання за договором вона здебільшого продовжувала виконувати.

Як повідомлялося, після оголошення російського президента парламент Росії на засіданні 22 лютого проголосував за закон, що припиняє участь РФ у Договорі про стратегічні наступальні озброєння. Генсек НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію переглянути своє рішення про призупинення своєї участі у договорі про СНО, а президент США Джо Байден назвав його “великою помилкою”.

Нагадаємо, Міністерство оборони опублікувано оновлені контракти щодо закупівлі продуктів для армії, згідно з якими, послуга із забезпечення харчування складатиме від 137 до 144 гривень. Терміни договорів зменшилися, а ціни на продукти знизилися. Зокрема яйця коштуватимуть – 8-9 гривень. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE