Politerno > Тернопільщина > Справа ділянки Головка у парку “Загребелля”: суддя став на сторону міської ради

Справа ділянки Головка у парку “Загребелля”: суддя став на сторону міської ради

  • 9 Березня, 2023
  • 3397 Переглядів
  • 0

Тернопільський окружний адміністративний суд під головуванням судді Осташа А. В. відмовив у задоволенні позову керівника Тернопільської окружної прокуратури до Тернопільської міської ради (ТМР) щодо ділянки у парку “Загребелля”, яку віддали в оренду компанії з орбіти голови Тернопільської обласної ради Михайлом Головком.

Йдеться про ділянку 0,8596 га в парку «Загребелля», яку планує забудувати споживчий кооператив «МАГНАТ ХІЛ», засновником якого був депутат Тернопільської міської ради від партії «Свобода» Олександр Россомаха. У матеріалі “Суд продовжить вирішувати долю ділянки у парку “Загребелля”, яку хоче забудувати Головко” ми розповідали подробиці цієї історії та про зв’язки Михайла Головка з новим керівником «МАГНАТ ХІЛ».

Даний позов керівника Тернопільської окружної прокуратури було пред’явленого в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та Державної екологічної інспекції у Тернопільській області до Тернопільської міської ради про:

  • визнання протиправною бездіяльності щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж Регіонального ландшафтного парку “Загребелля”, закріплення їх в натурі (на місцевості);

  • зобов’язання Тернопільської міської ради відповідно до вимог чинного законодаства України забезпечити проведення робіт з винесення меж Регіонального ландшафтного парку “Загребелля” закріплення їх в натурі (на місцевості).

В обґрунтування позову зазначено, що Тернопільською окружною прокуратурою під час опрацювання наявних матеріалів органів виконавчої влади та державного контролю, а також інформації з відкритих джерел щодо використання земельних ділянок природно-заповідного фонду на території м. Тернополя та Тернопільського району Тернопільської області встановлено, що Тернопільською міською радою не забезпечено проведення робіт із винесення на місцевості (в натурі) меж об’єкту природно-заповідного фонду Регіонального парку «Загребелля», що розташований у межах міста Тернополя.

Прокурор вказав, що відповідач недотримався вимог природоохоронного законодавства, що проявляється у не розробленні проекту землеустрою щодо організації та встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Загребелля» та не встановленні межі регіонального ландшафтного парку на виконання рішення Тернопільської обласної ради від 23.12.2005 №517.

Оскільки об’єкт природно-заповідного фонду створено в адміністративних межах Тернопільської об’єднаної територіальної громади, тому саме ТМР відповідає за виконання повноважень на відповідній території. Відтак, заходи землеустрою щодо об’єкта є обов’язком ТМР та їх здійснення в межах її відповідальності.

Ухвалою судді від 03.11.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та вирішено її розглядати за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 30.11.2022.

На адресу суду 18.11.2022 надійшов відзив Тернопільської міської ради з проханням у задоволенні позову відмовити повністю. ТМР заявила, що не вчиняла жодних дій, які би призвели до порушення норм законодавства у сфері охорони об’єктів природного заповідного фонду, а навпаки, виконавчий комітет Тернопільської міської ради 30.05.2018 рішенням №423 «Про «Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Загребелля», охорони, відтворення та рекреаційного використання його комплексів та об’єктів» подав проект на розгляд Тернопільської обласної ради.

ТМР зазначає, що рішенням першої сесії сьомого скликання Тернопільської обласної ради від 03.02.2021 №79 «Про затвердження «Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «Загребелля», охорони, відтворення та рекреаційного використання його комплексів та об’єктів» було затверджено «Проект організації території регіонального використання його комплексів та об’єктів». Такий документ, нібито, є складовою частиною проекту землеустрою щодо організації і встановлення меж території природно-заповідного фонду відповідно до п. «є» ч.5 ст. 47 Закону України «Про землеустрій».

Іншими словами, 3 лютого 2021 року сумнозвісним рішенням Тернопільська обласна рада погодила «Проект організації території регіонального використання його комплексів та об’єктів». Але міська рада його не затвердила з розрахунком, звісно ж, мати можливість «підкоригувати» проект у разі необхідності.

ТМР посилається на те, що до встановлення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі їх межі визначаються відповідно до проектів створення територій та об’єктів природно-заповідного фонду. ТМР апелює, мовляв, законодавством не визначено граничних строків встановлення меж території та об’єктів природно-заповідного фонду в натурі, не встановлено відповідальності за несвоєчасне встановлення меж об’єктів природно-заповідного фонду, а також відсутній відповідний склад правопорушення. Крім цього, представником відповідача порушено питання про пропуск позивачем строку звернення до суду, яке було залишено без розгляду за заявою представника Тернопільської міської ради.

Своєю черго, прокурор звертав увагу суду на те, що існує небезпека використання землі на території  регіонального ландшафтного парку «Загребелля» не за цільовим призначенням, неможливості збереження природно-заповідного фонду, тому наявні підстави для зобов’язання відповідача вжити відповідних заходів по внесенню меж парку у натури та закріпити його межі в натурі.

Також у відповіді на відзив зазначено, що зазначений проект на який посилається відповідач не є проектом землеустрою щодо організації  і встановлення меж територій природно-заповідного фонду, розроблення якого чітко передбачено ст.47 Закону України «Про землеустрій».

Щодо строку звернення до суду прокуратура повідомила, що такий строк не пропущений, оскільки наявне триваюче порушення з боку міської ради щодо організації та встановлення меж регіонального ландшафтного парку «Загребелля». Станом на даний час порушення не усунуті, що свідчить про те, що порушення триває.

Вникати у суть обгрунтування рішення судді Осташа не будемо. Суддя став на сторону Тернопільської міської ради і у позові прокуратури відмовив.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE