Politerno > Україна і світ > Суд виправдав “слуг народу” Пашковського та Камельчука щодо недекларування майна

Суд виправдав “слуг народу” Пашковського та Камельчука щодо недекларування майна

  • 16 Березня, 2023
  • 1115 Переглядів
  • 0

Вищий антикорупційний суд виправдав підозрюваних у недекларуванні майна нардепів “Слуги народу” Максима Пашковського та Юрія Камельчука.

Про це повідомили Судово-юридична газета та Transparency International Ukraine

“Пашковського Максима Ігоровича визнати невинуватим у вчинені кримінального правопорушення та виправдати у зв’язку з відсутністю у його діях складу кримінального правопорушення”, – оголосив вирок головуючий суддя Сергій Мойсак.

Водночас суд не задовольнив клопотання про скасування грошового стягнення, яке було накладене на депутата у зв’язку з неявкою у судові засідання

Під час судових дебатів прокурор попросив визнати нардепа від “Слуги народу” Максима Пашковського винуватим у недекларуванні майна та оштрафувати його на 51 тисячу гривень.

“З огляду на встановлені обставини вчиненого підсудним кримінального правопорушення, відсутність обтяжуючих та пом’якшуючих обставин прошу призначити покарання у вигляді штрафу у розмірі 3 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян та позбавлення права обіймати посади та займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функції держави на строк 3 роки”, – зазначив прокурор.

Після виступу обвинувача головуючий суддя Сергій Мойсак пояснив Пашковському, що той має право подати заяву про закриття кримінального провадження проти нього у зв’язку з завершенням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності. Однак парламентар після нарад з захисниками вирішив виступати у судових дебатах.

Нардеп зауважив, що “не отримав жодної вигоди” від недекларування” та заперечив наявність умислу. Він додав, що підписав декларацію “не перевіряючи”.

"Однак це свідчить, що я мав мету щось приховати…Я хотів подати декларацію до контролюючого органу. Мої дії це підтверджують", - наголосив Пашковський, зазначивши, що проінформував НАЗК про помилки.

Своєю чергою, Юрія Камельчука звинувачували у тому, що він не вніс до декларації за 2020 рік дані про квартиру на Печерську у Києві, яку він орендував протягом 2 років (із жовтня 2019), та не зазначив дані про непогашений кредит перед "Приват банком" на суму понад $48 тис.

Так, прокурор просив суд призначити Камельчуку штраф у 51 тис. грн з позбавленням права обіймати певні посади та займатися діяльністю пов'язаною із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування на строк до трьох років. А також стягнути з нардепа витрати на залучення експерта та проведення експертизи (понад 15 тис. гр).

Водночас Камельчук заявив, що у нього немає фінансових зобов'язань перед "ПриватБанком".

"За його словами, він не укладав кредитних договорів та зазначив, що заборгованість, яка нібито виникла перед банком з'явилася внаслідок вчинення шахрайських дій. Банк не звертався з позовом про стягнення даних коштів, а строк звернення вже минув, відтак нардеп вважає, що у банку не було належних підстав для стягнення даних коштів. Щодо орендованого майна нардеп зазначив, що він користувався квартирою менше 183 днів, а вартість квартири йому була не відома", - пише Transparency International.

Суддя зазначив, що винуватість Камельчука не було доведено.

Як повідомлялося, 1 лютого Вищий антикорупційний суд звільнив народного депутата 9 скликання від кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, у зв‘язку з його “дійовим каяттям”. Ім’я народного обранця не називалося, але за даними джерел УП, мова йшла про нардепа від фракції “Слуга народу” Володимира Гевка. Сам нардеп Володимир Гевко назвав таке рішення перемогою, і заявив, що “відстояв свою правоту, а також відсутність будь-якої шкоди для суспільства і суд це підтримав!”.

Нагадаємо, Верховній Раді пропонували прийняти поправки до законопроєкту, які б заборонили військовослужбовцям коментувати внутрішню політику та бути депутатами будь-якого рівня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE