Politerno > Тернопільщина > Протокол НАЗК щодо преміювання Надала: мерія збрехала, спростовуючи інформацію

Протокол НАЗК щодо преміювання Надала: мерія збрехала, спростовуючи інформацію

  • 4 Квітня, 2023
  • 13584 Переглядів
  • 0

Національне агентство з питань запобігання корупції склало адміністративний протокол про конфлікт інтересів щодо міського голови Тернополя Сергія Надала.

“Мер Тернополя з 2021 та протягом 2022 року преміював себе в максимальному розмірі та надавав собі допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань також у максимальних гранично допустимих обсягах. Розмір премій міг досягати 250 % від посадового окладу.

Це містить ознаки порушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст. 172–7 Кодексу України про адміністративні правопорушення. За неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів передбачено штраф від 1700 до 3400 гривень (ч. 1 ст. 172–7 КУпАП). За вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів — штраф від 3400 до 6800 гривень (ч. 2 ст. 172–7 КУпАП)”, – йдеться у повідомленні НАЗК.

У відповідь на діяї НАЗК Тернопільська міська рада на своєму сайті оприлюднила власну версію історії з преміями.

Зокрема, у ТМР заявили, що “інформація, опублікована НАЗК щодо додаткових нарахувань міського голови Тернополя, є неправдивою та недостовірною”.

“Дуже прикро, що у воєнний час чиновники НАЗК продовжують чинити тиск на місцеве самоврядування і зводять наклеп. Саме формулювання заголовку інформаційного матеріалу свідчить про його замовність. Кому це вигідно? Можливо, щоб відвернути увагу від справ, порушених проти самих антикорупційних чиновників на Печерських пагорбах?”, – зазначили у ТМР.

Хочемо звернути увагу читачів на той факт, що після рішення Яворівського районного суду Львівської області про позбавлення на рік міського голови Чернігова Владислава Атрошенка права обіймати посади, міський голова Тернополя Сергій Надал не зробив жодної заяви на захист чернігівського мера.

Не було його і під Львівським апеляційним судом, куди на підтримку Атрошенка з’їхалися 30 міських голів з усієї України.

Виправдовуючись щодо протоколу НАЗК, міська рада Тернополя для чогось розповіла історію про те, як “міським головою Тернополя та працівниками виконавчих органів Тернопільської міської ради протягом 2022 року на потреби Збройних Сил України було перераховано кошти в сумі 444 484, 04 грн”.

“Крім цього на потреби Збройних Сил України було придбано за особисті кошти міського голови та працівників: авто  на суму 950 000, 00 грн; дрони на суму 1 110 000, 00 грн; старлінки на суму 1 549 000, 00 грн”, – зазначили у мері.

У той же час у ТМР заявили, що Сергій Надал “не отримував і взагалі не звертався із заявами про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та допомоги на оздоровлення”, оскільки вирішив відмовитися від цих виплат у зв’язку із війною в Україні.

Але пояснили, що розмір преміювання міському голові визначає комісія з визначення розміру преміювання міського голови, яка створена виконавчим комітетом ради, на підставі рішення міської ради від 04.12.2010 № 6/1/17 «Оплата праці міського голови» та відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 №268.

На думку юристів Тернопільської міської ради, зазначене вказує на те, що у міського голови на етапі підписання  розпоряджень про виплату премій працівникам “відсутні дискреційні повноваження не тільки щодо встановлення розміру премії, але й щодо самої технічної функції підписання цього документу, оскільки право на оплату праці гарантовано ст.43 Конституції України, де зазначено, що кожен має право на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом”.

Та як з’ясувалося, НАЗК мало рацію, коли заявило про те, що розмір премій Сергія Надала міг досягати 250 % від посадового окладу.

Тернопільський активіст Олег Синовець опублікував відповідь заступника міського голови Тернополя Івана Хімейчука на його інформаційний запит щодо окладу, премій, надбавок тощо Сергія Надала.

Як бачимо, у 2022 році Сергій Надал заробив 862 591,42 грн., з яких чистий оклад становив – 171 148,50 грн. Все інше – це преміювання та надбавки.

Інформації щодо допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань відповідь Хімейчука не містила.

Проте, чиста премія міського голови Тернополя у 2022 році склала – 208 680,87. У той час як надбавка за високі досягнення у праці – 251 663,65.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE