Politerno > Україна і світ > ГУР купує деякі продукти вдвічі дешевше, ніж МО – у Резнікова вважають таке порівняння некоректним

ГУР купує деякі продукти вдвічі дешевше, ніж МО – у Резнікова вважають таке порівняння некоректним

  • 27 Квітня, 2023
  • 514 Переглядів
  • 0

Головне управління розвідки закуповує продукти за цінами подекуди удвічі нижчими, ніж Міноборони. Оборонне відомство назвало таке порівняння некоректним.

Про це повідомило видання Наші гроші із посиланням на закупівельні ціни, оприлюднені на Prozorro.

За даними журналістів, військова частина А1225, якою опікується ГУР МО, оприлюднило звіти про закупівлі харчів, обмундирування та автозапчастин на 16 мільйонів гривень. “Наші гроші” порівняли ціни на продукти з тими, що містяться у вже “виправлених” контрактах Міноборони.  

Зокрема, розвідники купили мінтай по 69 грн за кг, а міністерство оборони – за 120 грн. І це, за інформацією видання, є найменшою ціною по всім контрактам, у тому числі і на поставку харчів військовим, що дислоковані у далекому від лінії фронту Києві. 

Рис у ГУРівців вартує 26 грн за кілограм – це нижче, ніж у роздрібних магазинах. У Міноборони – від 59 грн.

У міністерстві найдешевша морква – по 28 грн, а в ГУР – по 12 грн.

“Наші гроші” наголошують, що чекатимуть публікацій Міноборони, яке поки що не оприлюднило жодного звіту. 

Пізніше у Міноборони наголосили, що порівняння їхніх цін на продукти з цінами ГУР є некоректним.

“У медіа поширюються матеріали з порівнянням цін на закупівлю продуктів харчування для Збройних сил України та окремої військової частини Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Дана інформація подається некоректно”, – заявили у МО.

Міноборони підкреслює, що “порівнюються категорично не тотожні речі”. Зокрема, для порівняння цін взято звіти про закупівлю  продуктів для харчування окремої військової частини ГУР, яка дислокується в Києві.

“Наголошуємо вчергове, що для харчового забезпечення Збройних сил України Міністерством оборони закуповується комплексна послуга з організації харчування за каталогом продуктів, ціни на які вже враховують логістику, у тому числі переважно доставку у райони ведення бойових дій. 

Послуга з організації харчування, по суті, це формат “їжа ходить за військовослужбовцем”. Ціна послуги з організації харчування одного військовослужбовця складає від 137,04 грн до 144,06 грн на добу”, – йдеться у заяві.

Крім того, у Міноборони наголосили, що розвідники під час виконання бойових завдань забезпечуються харчуванням за тим же принципом, як і всі військовослужбовці ЗСУ – завдяки укладеним Міноборони договорам щодо послуг з організації харчування.

Також відомство відзвітувало, що у першій половині квітня провело зустріч з представниками крупних торговельних мереж “Коло”, “АТБ-Маркет”, “Варус”, “Ашан”, “Сільпо” (Fozzy Group) для долучення крупних рітейлерів до процесу організації і безперебійного забезпечення харчуванням військовослужбовців.

Представники мереж наголосили, що при існуючих вимогах забезпечення логістики продуктів – а саме за принципом гарантування доставки продуктів до частин при їх постійній передислокації, –  є занадто ризикованим процесом для мережевого бізнесу при визначених цінах послуг (137,04-144,06 грн). За словами рітейлерів, вони низькі.

Нагадаємо, за словами глави НБУ Андрія Пишного, рішення про повернення виплат 30 тисяч гривень військовим не допомагають Україні в перемовинах щодо допомоги з міжнародними партнерами, зокрема МВФ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE