Politerno > Тернопільщина > Цигарковий барон. Ч.4. Земельно-тютюновий “банк” Яреми та його зв’язок з Козловським

Цигарковий барон. Ч.4. Земельно-тютюновий “банк” Яреми та його зв’язок з Козловським

  • 27 Квітня, 2023
  • 8870 Переглядів
  • 0

У попередніх частинах цього журналістського розслідування ми розповіли про те, як одеські митники та працівники ДПС Тернопільської області допомогли компанії «АТ 2015» тернопільського мультимільйонера Андрія Яреми уникнути сплати акцизного податку на понад 30 мільйонів гривень.

Також ми зазначали, що ТОВ «АТ 2015» починала свою діяльність з ферментування тютюну на Борщівській тютюновій фабриці, яка на той час належала російському бізнесмену-контрабандисту Олександру Потьомкіну. Цей чоловік зареєстрував свою компанію «Тютюн Імпекс» у 1999 році та відразу скупив ряд тютюнових фабрик у нашій області і не тільки. У цей самий час Андрій Ярема створив компанію «Поділля-Тютюн», яка займалася виготовленням та продажом тютюнових виробів. За нашими даними сам Андрій Ярема та його дружина Романа родом з Борщівщини, а тому від початку бізнес цієї сім’ї був зав’язаний на Поділлі. У 2010 році однією з перших компаній в Україні, які почав скуповувати російський монополіст «Мегаполіс» Ігоря Кесаєва, стала саме компанія Андрія Петровича. Чи випадково тернопільське підприємство послугувало основою для становлення тютюнового гіганта, чи знайомство з Олександром Потьомкіним відіграло центральну роль у цьому поглинанні – ми не знаємо. Але фактор впливу російських бізнесменів на долю Андрія Яреми важко переоцінити.

Також ми писали, що під контролем Андрія Яреми знаходяться тисячі гектарів сільського-господарської землі. Щоправда, здебільшого контроль над угіддями тернопільський цигарковий магнат, за версією слідчих, отримував у незаконний спосіб. Ми дослідили кілька кримінальних справ щодо заволодіння чужим майном Андрієм Яремою. Деякі з цих справ в активній фазі розслідування. На наш подив для реалізації земельних афер мільйонер використовував власну дружину.

На сьогоднішній день основою аграрно-тютюнового бізнесу сім’ї Ярем сміливо можна назвати ТОВ «Аграрний край». Як зазначалося, у «спадок» від компанії ТОВ «Агрофірма «Постолівська», щодо захоплення якої, власне, і відкрита одна із згаданих кримінальних справ, ТОВ «Аграрний край» дісталися права оренди на близько 2500 гектарів сільськогосподарських земель. Яким чином правоохоронці до цих пір не довели кримінальне провадження №42020110330000012 від 20.05.2020 щодо рейдерства ТОВ «Агрофірма «Постолівська» до офіційних звинувачень – залишається загадкою.

Особисто Романі Яремі та її рідному брату Андрію Осадчуку на правах власності належать близько 130 земельних ділянок у Гуківській громаді, яка знаходиться на кордоні Хмельницької та Тернопільської областей. Саме з тих країв, як ми згадували, прозростає коріння Андрія та Романи Ярем.

За дивним збігом, членкиня виконавчого комітету Гуківської громади теж має прізвище Осадчук. Втім, жінка, голова сільської ради села Жабинці, заперечує родинні зв’язки як з пані Романою, так і з її братом Андрієм Осадчуком.

Та як би там не було саме у Гуківській громаді у 2021 році місцеві мешканці масово отримували у власність земельні ділянки с/г призначення, 130 з яких згодом опинилися у володінні Андрія Осадчука та Романи Яреми. На сьогоднішній день майже усі землі Гуківської громади знаходять у власності або в оренді у сім’ї Ярем.

До слова, на рідного брата пані Романи – Андрія Осадчука записаний ще один досить великий бізнес сім’ї тернопільського цигаркового магната – соково-нектарний. На вулиці Д.Лук’яновича,1 в Тернополі, відомій як резиденція «Поділля-Тютюн», яке згодом стало «Мегаполіс Україна» та «Тедіс», зареєстрована ТОВ «СООК С» Андрія Осадчого.

Місце реєстрації Андрія Осадчука фіктивне, його справжня адреса – Вербіцького, 22, квартиру не називаємо. Правоохоронці можуть звертатися до нас за консультаціями.


Разом з ТОВ «СО’ОК» вони володіють фабрикою з виготовлення фруктових концентратів у селі Хотин Чернівецької області.

Що цікаво, навіть в історії цього, на перший погляд чистого бізнесу, не обійшлося без криміналу. Справа у тім, що 11.10.2019 року правоохоронцями розпочато кримінальне провадження № 12019260160000295 щодо порушення правил охорони вод (водних об’єктів), що спричинили загибель або захворювання людей, масову загибель об’єктів тваринного і рослинного світу або інші тяжкі наслідки.

Отже, на полях «Аграрного краю» здебільшого вирощується тютюн і, як може переконатися читач, його там дуже багато. З полів півдня Тернопільщини сировина потрапляє на ферментаційні фабрики ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ» та ТОВ «ОУШЕН ЛТД» у Борщеві, які були внесені Верховною Радою до переліку виробники тютюнових виробів без ліцензії, але із зареєстрованим обладнанням.

Що ж відбувається з обробленим тютюном двох фабрик Андрія Яреми після обробки?

Винниківська тютюнова фабрика

Під час судового процесу проти ДПС Тернопільщини, про який ми згадували у першій частині розслідування, ТОВ «АТ 2015» посилалося на «Винниківську тютюнову фабрику», яка є частиною групи компаній MARVEL International Tobacco Group львівського політика та бізнесмена Григорія Козловського. Зокрема, фірма Андрія Яреми намагалася виправдати митну аферу з несплатою податкового акцизу на ввезення тютюнової сировини з Пакистану договором, згідного якого неферментована тютюнова сировина ввозилась в Україну для подальшої реалізації відферментованої тютюнової сировини «Винниківській тютюновій фабриці», у якої, в свою чергу, була наявна ліцензія на виробництво тютюнових виробів.

Звісно, суд цей факт не переконав, адже пакистанська компанія ввозила сировину не для «Винниківської тютюнової фабрики», а саме для ТОВ «АТ 2015», яка ліцензії не мала. Саме тому компанія Андрія Яреми програла справу у Верховному Суді, а згодом, за сприяння тернопільських податківців, уникнула виплати податку шляхом припинення через банкрутство.

Але нас зацікавила згадана співпраця з Винниками.

Відомий львівський бізнесмен Григорій Козловський окрім ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика» володіє низкою ресторанів у Львові, готельно-ресторанним комплексом «Святослав» у Винниках, «Гранд Готелем», футбольним клубом «Рух» та є співвласником будівельної компанії Avalon Inc. За декларацією 2018 року Козловський — найбагатший депутат Львівської міської ради. У 2003 році на довиборах до Львівської міської ради від Винників Григорій Козловський був обраний депутатом від «Партії регіонів». З 2015 року депутат Львівської міської ради 7-го скликання від політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». З 2020 року депутат Львівської облради від політичної партії «Європейська Солідарність».

Видання «delo.ua» наводить останні дані аналітичної платформи Kantar про обсяги тіньового ринку цигарок, що становить майже 20% усіх продажів. Основна схема – сигарети з маркуванням Duty Free, призначені для безмитної торгівлі.

Про магазини Duty Free, в контексті контрабандних схем, ми згадували у другій частині цього розслідування, описуючи діяльність на теренах Борщівщини росіянина Олександра Потьомкіна, ферментаційні фабрики якого опинилися у власності Андрія Яреми. Саме Потьомкін і був засновником мережі магазинів безмитної торгівлі на європейських кордонах Білорусі та України ще на початку 90-их.

За даними журналістів, у 64% виявленої нелегальної продукції Duty Free зазначено, що її виробником є «Винниківська тютюнова фабрика» Григорія Козловського. Така схема дозволяє львівському виробнику недоплачувати акциз до державного бюджету на рівні 30-35 грн. на кожній пачці. На думку експертів, якби держава хотіла прикрити ці схеми, то зробила б це давно. Для цього не потрібні додаткові законодавчі зміни.

«Слідчі органи у рамках кримінального провадження мають весь необхідний інструментарій для того, щоб відстежити нелегальний продукт від точки роздрібної торгівлі до підприємства виробника», – заявила гендиректор асоціації «Укртютюн» Наталія Фесюн.

За словами координатора експертної групи Економічної експертної платформи Олега Гетьмана, тему «Винників» порушують на заходах за участю ДПС, голови податкового комітету, митної служби.

«Представники податкової служби розповіли, що вже неодноразово навідувалися до цієї фабрики, виявили певні порушення, написали розпорядження і в останні місяці ця фабрика почала демонструвати бурхливе зростання сплати податків. Тому вони дали їм випробувальний термін і сказали, що чекають від них білої, нормальної роботи», – зазначив Гетьман.

Проте припинити незаконну діяльність Винниківської фабрики чомусь ні в кого не виходить, зазначають журналісти.

Видання припускає, що однією з причин може бути поїздка у січні цього року заступника генпрокурора Олексія Симоненка у відпустку до Іспанії на «Мерседесі» Григорія Козловського у супроводі його охоронця, через що прокурор був звільнений з посади.

«Правоохоронці рівня Симоненка не можуть не знати чим саме займається людина, яка має відношення до ТОВ «Винниківська тютюнова фабрика», почесний президент ФК «Рух» та власник коханого з початку повномасштабного вторгнення Росії серед нашої еліти готелю у Львівській області Emily Resort, який гостинно, а іноді навіть безкоштовно, приймає топ-чиновників на нічліг, тиждень, місяць», – повідомив журналіст УП Михайло Ткач.

«Продукція «Винниківської фабрики» залишається лідером нелегального ринку тютюнових виробів. І, схоже, для зміни ситуації потрібна велика політична воля не лише на рівні керівництва правоохоронних органів, а й на рівні керівництва держави. Робота цієї та подібних схем уже давно перейшла зі сфери економічної злочинності на рівень загрози національній безпеці», – йдеться у матеріалі delo.ua.

6 березня цього року детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Львівській області організували обшуки на території тютюнової фабрики у Винниках та виявили 1,6 мільйона пачок сигарет без акцизних марок.

«Надійшли перші результати обшуків у відомого виробника сигарет. На складі виробника знайшли 1,6 млн. пачок сигарет без акцизної марки. В податках – це 85 млн грн. Очікуємо на розповідь про те, як виробник ось-ось збирався продати тютюн виключно через мережу дьюті-фрі» – повідомив голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев у Telegram.

Проходили обушки на Винниківській фабриці й раніше. В 2015 році тодішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль називав саме фабрику Козловського основним постачальником сигарет для контрабанди в Євросоюз.

А от наприкінці березня контрабандну схему поставок сигарет до країн Європи викрили у Румунії. На одній з автомагістралей країни тамтешні поліцейські затримали одну з вантажівок компанії «Рошен» – під коробками з цукерками було знайдено  майже 5 мільйонів цигарок без акцизних марок. Як зазначають журналісти «Грошей», цю історію люди п’ятого президента Петра Порошенко намагалися замовчати в Україні, але румунські правоохоронці повідомили про злочин. Фура перевозила цигарки «Комплімент», які виготовляються на все тій же Винниківській фабриці Козловського, який, як зазначалося, є депутатом Львівської обласної ради від «Європейської Солідарності».

Як стало відомо у 2019 році після запиту народного депутата до голови ДФСУ, за 2016-2018 роки жодне підприємство у Львівській області не купило жодної марки акцизного податку для виробництва сигарет (УКТ ЗЕД 2402 20 9010 та 2402 20 9020 – сигарети з фільтром і без фільтру). Виробляти і продавати сигарети без акцизних марок в Україні незаконно. Але при цьому за три роки у Львівській області було вироблено майже 5 млрд. штук сигарет.

Окрім усього зазначеного, помічена Винниківська фабрика й у схемі зі скрутками НДС, в якій журналіст телеканалу «1+1» Євгеній Плінський помітив й слід вже згаданої ТОВ «АТ 2015» Андрія Яреми. Зокрема, Плінський опублікував інформацію про причетність керівника головного управління ДФС на Львівщині Ореста Вітика до роботи конвертаційних центрів на Львівщині та прикриття нелегальних схем Винниківської тютюнової фабрики. Зокрема, йшлося про маніпуляції з ПДВ, завдяки яким керівництво фабрики у 2019 році через безтоварні операції «відмило» близько 60 млн. грн.

«Винниківська тютюнова фабрика» і «Марвел Інтернешнл Тобакко Груп» реалізують продукцію через ТОВ «Торговий дім «Марвел», що належить компаньйону Козловського, депутату Львівської міської ради Олексію Різнику. Так от, ТОВ «АТ 2015» Андрія Яреми напередодні свого банкрутства допомагало зазначеним підприємствам Козловського формувати податковий кредит в розмірі понад 50% за рахунок придбання ферментованої тютюнової сировини.

Ба більше, після того, як у листопаді 2019 року Ореста Вітика перевели виконувати обов’язки глави ДФС на Киїівщину, 24 червня 2020 року керівником львівських податківців був призначений компаньйон Андрія Яреми по «сонячному» бізнесу, колишній головний податківець Тернопільщини Ігор Комендат. Так, це саме той керівник, під головуванням якого тернопільські податківці допомогли ТОВ «АТ 2015» Андрія Яреми уникнути сплати акцизного податку більше ніж на 30 мільйонів гривень. Принаймні, так стверджують слідчі.

Минулого року стало відомо, що «Винниківська тютюнова фабрика» уклала дистрибуторський контракт з лідером ринку «Тедіс» Бориса Кауфмана, ще одного доброго товарише Андрія Яреми, згаданого нами у першій частині розслідування. Останні 12 років компанія Козловського продавала свої сигарети самостійно, через власний торговий дім. У «Тедіс» можливості куди більші. До війни компанія щотижня поставляла власним транспортом продукцію у близько 70% торгівельних точок України.

За розрахунками Козловського, співпраця з «Тедіс» призведе до збільшення обсягів продажів сигарет, вироблених його фабрикою. Експерти ж кажуть, що ця співпраця – вимушений крок львів’янина і «Тедіс» виступає «дахом» для його бізнесу в умовах звинувачень і наїздів правоохоронців. Сама ж «Тедіс», як пишуть центральні ЗМІ, знаходиться під опікою чинної влади.

З цигаркового бізнесу вийшов... але не зовсім

Отже, керівник ліквідованої ТОВ «АТ 2015» Андрія Яреми у суді посилався на співпрацю з «Винниківською фабрикою» львівського тютюнового магната, за якою тягнеться стійкий контрабандний «шлейф».

У той же час ТОВ «Партнер Оверсіз», яка зареєстрована на Роману Ярему і яку очолює той самий колишній керівник «АТ 2015» Василь Шестерняк, навіть після продажу Андрієм Яремою цигаркового бізнесу у 2015 році і до кінця 2021 року орендувала у Тернопільської міської ради 11 земельних ділянок на усіх найбільших перехрестях міста.

На цих 4-метрових ділянках у кіосках під старим брендом «Поділля-Тютюн» здійснювалася роздрібна торгівля сигарет.

У 2022 році Василем Шестерняком та Романою Яремою була створена компанія ТОВ «ЗАПРАВКА АТ», яка встановила на тих самих локаціях але на більших ділянках, МАФи під однойменною назвою «Заправка», в яких здійснюється роздрібна торгівля не лише сигарет, але вже й алкоголю.

Ось так, місцями законно, а місцями і цілком по-бандитськи Андрій Ярема веде свій тютюновий бізнес. Вважалося, що після продажу «Поділля-Тютюн» мільтимільйонер з тютюновим бізнесом зав'язав, перейшовши у сферу будівництва та обслуговування доріг. Та наскільки ми можемо зрозуміти із вищезазначеного, тютюн у житті Андрія Яреми - forever.

До речі, у дорожньому бізнесі «тютюнового магната» теж не обійшлося без кримінальних справ. Зокрема, його компанію «Техно-буд-центр» звинувачували у розкраданні державних коштів.

На думку слідства,  посадові особи САД в Тернопільській області, зловживаючи своїм службовим становищем, у змові з посадовими особами «Техно-буд-центр» навмисно завищували вартість робіт, що спричинило втрату бюджетних коштів у сумі 4,32 млн гривень. Справа розслідувалась з 2017 по 2019 рік, але у ній нікого не арештували, жодних відомостей про обвинувальні вироки також немає. А от старший оперуповноважений Національної поліції Микола Довгошия, який розслідував цю справу, згодом у магічний спосіб очолив Службу автомобільних доріг Тернопільської області. У той же час мати Миколи Довгошиї – Іванна Володимирівна працює бухгалтером у згаданій нами компанії ТОВ «ПАРТНЕР – ОВЕРСІЗ» Романи Яреми.

«Техно-буд-центр» був і залишається абсолютним фаворитом серед підрядників тернопільської Служби автодоріг, адже син попередника Миколи Довгошиї - Ігоря Раїнчука теж працював у «Техно-буд-центрі». Батькові Миколи Григоровича до 2018-го року належала фірма «Спец-буд стандарт», яка займається будівництвом доріг і заробляє на субпідрядах у «Техно-буд-центру».

У любій європейській країні ось цей родинно-корупційний «спрут» чиновників та бізнесменів швиденько б придушили. Але ми живемо в Україні, де корупція – навіть не явище. Це стиль життя. І прихід у політику «нових облич» жодним чином не змінив правил гри. Навпаки. Як бачимо, тютюновий  бізнес монополіста з російським корінням «Тедіс», попри скандали та резонанс, процвітає. Винниківська тютюнова фабрика партнера Андрія Яреми, попри звинувачення у контрабанді та ухиленні від сплати податків, теж працює. А тютюновий бізнес тернопольського багатія, не дивлячись на «важкі» кримінальні справи, продовжує розвиватися. До яких пір...

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE