Politerno > Україна і світ > Зе-корупція: чому Зеленський дозволив “Тедіс” не платити до бюджету штраф у 3,4 мільярда

Зе-корупція: чому Зеленський дозволив “Тедіс” не платити до бюджету штраф у 3,4 мільярда

  • 22 Вересня, 2020
  • 2005 Переглядів
  • 0

Підтримка сигаретної монополії – одна з найбільш очевидних корупційних схем за участю особисто президента Володимира Зеленського.

Про це пише на власній сторінці у Facebook головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов. Далі перклад його допису. 

Нагадаю, що в Україні діє де-факто монополія на роздрібну торгівлю сигаретами, тютюнові компанії передали право продавати сигарети компанії-монополісту “Тедіс”, що належить непублічному олігархові Борису Кауфману.

З кожної купленої в кіоску цигарки гроші йдуть на хабарі для силовиків, суддів, прокурорів, і президентів. Оскільки Зеленський обіцяв перемогти корупцію, сталося ось що:

– З 2016-му АМКУ наклав штраф на групу тютюнових компаній і монополіста “Тедіс”. “Тедіс” заплатив штраф в 300 мільйонів гривень, але порушення не усунув.

– У листопаді 2019 року АМКУ наклав новий штраф на суму 6,5 мільярда гривень на всіх учасників монополії, в тому числі 3,4 мільярда – безпосередньо на сам “Тедіс”. На той момент Офіс президента підтримав главу АМКУ Терентьєва, ще б пак, адже “нові обличчя” обіцяли розламати “старі схеми”.

– Але 23 травня в Одесі пройшла зустріч глави СБУ Івана Баканова з власником “Тедіса” Борисом Кауфманом. Це було початком зближення нової влади з “Тедісом”.

– 10 червня за позовом АМКУ Господарський суд Києва наклав арешт на рахунки “Тедіса” на суму в 3,4 мільярда гривень. Кауфман, здавалося, був поставлений в безвихідне становище, треба платити.

– 3 липня на особисту вимогу президента Зеленського глава АМКУ Юрій Терентьєв був звільнений з посади. А новим головою АМКУ була призначена подруга сім’ї президента Ольга Піщанська – юрист з Кривого Рогу, яку в парламенті ніхто не знав, її зажадав призначити особисто сам Зеленський.

– 5 липня відбулася особиста зустріч президента Зеленського з Кауфманом в Одесі в ресторані “Риба”. Ніякого штрафу “Тедіс” в бюджет платити не став. Про що Зеленський говорив з Кауфманом його прес-служба не повідомила.

– 13 липня суд першої інстанції скасував рішення про накладення арешту на рахунки “Тедіса”. Антимонопольний комітет чомусь не оскаржив це рішення відразу після прийняття.

– 19 серпня – апеляційну скаргу на це незаконне рішення Антимонопольний комітет подав через п’ять тижнів! Якусь вражаючу завзятість подруга сім’ї президента Піщанська проявила, аби не забрати в бюджет мільярди Кауфмана. Очевидно, це неможливо без спеціальної команди самого президента.

– Вересень 2020 го. Минуло 10 місяців з моменту накладення штрафу АМКУ. Міжнародна компанія “Імперіал Тобакко” заплатила накладений штраф в 460 мільйонів гривень, а ось “Тедісу” вдається не платити ні копійки досі.

– 11 вересня. Північний апеляційний госпсуд відмовив “Лідертано Холдінгс Лтд” у визнанні недійсним рішення АМКУ від грудня 2016 року про накладення на “ТЕДІС Україна” штрафів у понад 431 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Що ж відбувається?

Нова глава Антимонопольного комітету Ольга Піщанська – сестра довіреної особи сім’ї Володимира Зеленського Світлани Піщанської, яка, за даними ЗМІ, управляє активами сім’ї Зеленського в Італії. Ольга Піщанська не робить зусиль для стягнення штрафу до державного бюджету з сигаретного монопліста компанії “Тедіс”. За підсумком, “Слуги народу” не ліквідували сигаретну монополію, а навпаки, передали цей бізнес “під особистий контроль” Зеленського.

Очевидно, що в справі “Тедіса” АМКУ грає на стороні монополіста. Кауфман має повну підтримку МВС, СБУ і ГПУ, він вирішує з новим президентом питання так само, як вирішував зі старими президентами.

Більш того, з метою узаконити монополію і врятувати “Тедіс” від програних судів Кабмін на початку вересня екстрено прийняв розпорядження про створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів. За дивним збігом обставин під заявлені вимоги підходить тільки одна компанія – “Тедіс”. Виходить цікавий парадокс: з одного боку антимонопольні розслідування та підтверджені судом мільярдні порушення, а з іншого – держава закріплює його ексклюзивний статус на найвищому урядовому рівні, щоб легше було “обілечувати”.

Судячи з такої потужної підтримки самого президента, Кауфману платити 3,4 мільярда не доведеться, а якщо й доведеться, то явно не в державний бюджет …



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE