Politerno > Україна і світ > Обід з преЗЕдентом. Чому “Тедіс” досі не сплатив штрав за цигаркову монополію

Обід з преЗЕдентом. Чому “Тедіс” досі не сплатив штрав за цигаркову монополію

  • 31 Липня, 2020
  • 1446 Переглядів
  • 0

Володимир Зеленський пообідав з Борисом Кауфманом, який не заплатив до цих пір штраф до бюджету у 3.4 мільярда гривень, і, ймовірно, просуває на пост глави Одеської ОДА Сергія Гриневецького.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов. Надаємо переклад його допису.

Якщо ви хочете викрити президента Зеленського в корупції, запитайте: “Чому ви займаєтеся справами приватної компанії “Тедіс”? Подивіться на справу “Тедіса” і порівняйте – а що б Лі Куан Ю зробив в Сінгапурі з таким “реформатором”, який не руйнує монополію, а навпаки – зміцнює і обілечує.

5 липня під час візиту в Одесу президент Зеленський обідав в ресторані “Риба”. На обід були запрошені тільки найближчі люди – глава його Офісу Андрій Єрмак, заступник голови ОП Кирило Тимошенко, кілька співробітників ОП і одеських друзів президента. Але головною сенсацією виявилося те, що, за даними джерел Цензор.Нет, Зеленський запросив на обід мільярдера Бориса Кауфмана, власника “Тедіса”. Ну всяке було – контрабандисти керували виборчим штабом, павлюки, тимошенки і слюсареви розставляють свої кадри в правоохоронних органах, але ще і це…

Чим же знаменитий Кауфман, як він розбагатів, на яких інноваціях, що умудрився увійти в найближче коло довірених осіб Зеленського?

При Януковичі під “дахом” і під тиском міністра доходів і зборів Олександра Клименка за допомогою банального кримінального рекету усі роздрібні структури з торгівлі сигаретами були ліквідовані. А на ринок роздрібних продажів – усіх продажів в усіх кіосках, на усіх заправках, в усіх маленьких магазинах, зайшла одна компанія – “Тедіс”. І усі виробники сигарет з нею уклали довгострокові контракти. Ну так різко самі захотіли, інакше їм натякнули в МВС і СБУ, що взагалі втратять свій ринок збуту.

З тих пір схема “Тедіса” працює – так само при “участі” СБУ і МВС. І влада не заважає, справа вигідна. Обсяги кеша там концентруються колосальні – за даними самого “Тедіса” виручка за 2019-ий рік – понад 60 мільярдів гривень! І це тільки офіційні доходи. За даними глави Податкової Олексія Любченка саме сигаретні схеми – головна сфера для “скруток” ПДВ.

Конкретно “Тедіс” поки не звинувачується ні в чому, просто констатують, що продаж сигарет – головна діра для ухилення від сплати податків, але всі хто в темі – розуміють про що мова.

І ось в 2021-му закінчуються контракти з “Тедісом” у найбільших іноземних компаній, і Антимонопольний комітет зобов’язав “Тедіс” та інших учасників схеми заплатити в бюджет штраф у 6,5 мільярда.

І ось як тільки хмари згустилися – Кауфман різко подружився з Володимиром Зеленським, він тепер у ближньому колі. Які питання вирішує Зеленський для “схемника” і яке місце самого Зеленського в тіньовій “схемі”?

Із суми штрафу АМКУ 3,4 мільярда повинен заплатити до держбюджету безпосередньо сам “Тедіс”. Штраф накладено ще в листопаді 2019-го року. Минуло ДЕВ’ЯТЬ місяців – а “Тедіс” штраф не сплачує. Але ж це найбільший штраф в історії України. Адже на ці гроші держава ой як багато могла б зробити, могла б не скорочувати дуже багато бюджетних програм. Але замість того, щоб змусити “Тедіс” платити штраф, президент Зеленський обідає з тим, хто штраф не заплатив, і президент змусив звільнитися главу Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва, який цей штраф наклав!

На пост глави АМКУ замість Терентьєва президент призначив Ольгу Піщанську – сестру своєї подруги з Кривого Рогу Світлани Піщанської.

І до цих пір “Тедіс” ні копійки штрафу в бюджет не заплатив. Хіба можна брати гроші з людини, яка обідає з людиною, при якій простий вчитель став жити як президент, а президент – як простий вчитель?

Кауфман зараз дуже корисний для Слуг народу. Кажуть, він надає підтримку Слугам, і це може бути пов’язано з виборами. 23 травня, за даними джерел Цензор.Нет, глава СБУ Іван Баканов, Борис Кауфман і екс-глава Одеської облгоадміністраціі часів Кучми Сергій Гриневецький провели зустріч в Одесі, де обговорювали перспективи співпраці. Цілком ймовірно, що саме Гриневецький буде висунутий Зеленським на пост нового глави Одеської облдержадміністрації.

А радник Баканова Банчук проявляє великий інтерес до суддів, які займаються справою “Тедіса”. Цей не вилучений штраф зараз – головна політична інтрига.

Для самовиправдання цієї політичної корупції Зеленський і його оточення говорить, що схему “Тедіса” хоче забрати під себе Ігор Коломойський, а вони йому нібито заважають. Але це ж абсурд – ваша справа зламати монополію, звільнити ринок від цього ярма, а не виправдовувати себе тим, що усі крадуть, так краще будемо красти ми.

Кожен день, поки “Тедіс” не платить штраф в бюджет, він платить якось і комусь чогось – і не тільки обідами розраховуються з президентом.

В якості антитютюнової реклами хочу відзначити: курці, купуючи в кіоску і на заправці сигарети – ви допомагаєте тіньовій схемі, яку кришує сам президент Зеленський, думайте, чи потрібен вам нікотин такою ціною.

Нагадаємо, 15 липня Господарським судом Києва було відкрито провадження за позовом АМКУ до монополіста ринку дистрибуції тютюнових виробів в Україні – ТОВ “Тедіс Україна” і чотирьох груп компаній виробників тютюнових виробів про стягнення накладених штрафів на загальну суму 6,5 млрд грн.

24 липня група компаній “Імперіал Тобакко”, до якої входять “Імперіал Тобакко Юкрейн” і “Імперіал Тобакко Продакшн Україна”, сплатила накладений АМКУ штраф на загальну суму майже 460 млн гривень.

На початку липня голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв написав заяву спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову про відкликання своєї заяви про відставку.

За даними редактора Цензор.нет Юрія Бутусова, заяву про відставку Терентьєв написав в Офісі президента під тиском самого Володимира Зеленського.

Бутусов заявив, що на звільненого з посади голову АМКУ тиснули з відставкою, бо президент Володимир Зеленський став на бік цигаркового монополіста “Тедіс”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE