Politerno > Україна і світ > На голову АМКУ тиснуть з відставкою, бо Зеленський став на бік цигаркового монополіста “Тедіс” – Бутусов

На голову АМКУ тиснуть з відставкою, бо Зеленський став на бік цигаркового монополіста “Тедіс” – Бутусов

  • 2 Липня, 2020
  • 1205 Переглядів
  • 0

Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв написав заяву спікеру Верховної Ради Дмитру Разумкову про відкликання своєї заяви про відставку.

Про це пише головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов на своїй сторінці у Facebook. 

За його даними, заяву про відставку Терентьєв написав вчора в Офісі президента під тиском самого Володимира Зеленського.

“Тепер доля Терентьєва в руках парламенту, оскільки президент не має повноважень звільнити главу АМКУ. Терентьєв відкрито виступив проти Зеленського, і, швидше за все, отримає підтримку з боку групи Ігоря Коломойського, а також ряду інших депутатських груп «Слуги народу». З огляду на те, що Зеленський, Шефір та Єрмак роблять спроби змусити піти з поста спікера і самого Дмитра Разумкова, думаю, за звільнення Терентьєва розгорнеться запекла боротьба”,  – зазначає Бутусов.

На думку журналіста, причиною тиску на Терентьєва з боку Офісу президента є боротьба за контроль над роздрібним ринком сигарет, в якій Зеленський підтримав монополіста – компанію «Тедіс».

“Звільнення пов’язане зі штрафом АМКУ в 6,5 мільярда гривень проти «Тедіса», Зеленський по суті допомагає «Тедісу» виграти справу. Об’єктивності заради, парламенту все-таки давно слід заслухати звіт глави АМКУ, оскільки критики було чимало з інших питань. Влада фрагментується і сиплеться з рук Зеленського, який замість «Слуги народу» перетворюється, скоріше, в «Слугу двох панів».

“Монопольну схему створили при Януковичі в 2011-му році. Штраф АМКУ змусив би виробників сигарет після завершення 10-річних контрактів розірвати угоду в 2021-му, а сам “Тедіс” був би змушений допустити на ринок роздрібних продажів інші компанії”, – написав Бутусов в попередньому пості.

За його словами, 23 червня суд повинен був почати розглядати справу щодо “Тедіса”, але засідання перенесли.

“А вже 1 липня Зеленський прибрав голову АМКУ! Збіг? Не думаю. Тепер ситуація в судах для “Тедіса” стала виграшною. Згадалося, як вчора сказав президент на Нацраді реформ: “хтось повинен нести відповідальність і давати результат”. Це про Кауфмана?” – задався питанням журналіст.

На його думку, президент Зеленський здійснив незаконне втручання в діяльність АМКУ, оскільки комітет перебуває у сфері повноважень Кабміну.

“Можна припустити, що Кауфман зумів домовитися з усіма силовиками, з усім оточенням президента, і, як стало очевидним сьогодні, тютюнова монополія отримала підтримку самого Зеленського. Як тобі таке, чесний учителю Голобородько? Президент на стороні продавця сигарет, який вибудував систему за допомогою СБУ та МВС, і відчуває себе абсолютно захищеним від будь-яких штрафів”, – написав Бутусов.

Він висловив надію, що під час розгляду питання відставки Терентьєва у Верховній Раді депутати поставлять питання, чому вона так раптово трапилася і що тепер буде зі штрафом “Тедісу”.

“Очевидно, після звільнення Терентьєва Зеленський захоче призначити на пост глави АМКУ, або Ольгу Піщанську – першу замголови АМКУ, або Ірину Копайгору – доньку свого викладача з Кривого Рогу, яку рік тому раптово призначили уповноваженою АМКУ”, – припустив блогер.

Він також висловив думку, що скандал із “Тедісом” буде однією з найрезонансніших тем політичного літа. А звільнення Терентьєва – одним із найбільш очевидних свідчень політичної корупції та лобіювання монопольних схем вищим керівництвом України.

“Якщо Терентьєв дасть свідчення в НАБУ, то може вийти цікава історія. Зараз доля “Тедіса” в руках Верховної Ради, подивимося, скільки з депутатів виявляться “в долі”. Громадяни, кидайте курити, подивіться до якої страшної корупції це призводить!” – підсумував Бутусов.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE