Politerno > Тернопільщина > Забрати у сиріт та віддати Гуді. Чергова багаторічна “схема” Надала на завершальній фазі

Забрати у сиріт та віддати Гуді. Чергова багаторічна “схема” Надала на завершальній фазі

  • 3 Травня, 2023
  • 33552 Переглядів
  • 0

Приміщення Тернопільської обласної ради, в яких зараз знаходиться сиротинець, та майже 1 гектар міської землі на Степана Бандери, 81 отримає під забудову ПП «Креатор-Буд» в обмін на 600 кв. м. у будинку, який компанія звела поруч.

26 лютого 2019 року Тернопільською обласною радою було прийнято рішення за N1335, відповідно до якого затверджено Регіональний стратегічний план дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2019-2026 роки, що був розроблений на виконання Національної стратегії реформування системи iнституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, схваленоï розпорядженням Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2017 р. Ne 526-р.

Ha виконання вищенаведеногорішення, своїм іншим рiшенням – від 25 вересня 2020 року за № 1698б – Тернопільська обласна рада затвердила план трансформації Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку у Тернопільський обласний комунальний заклад «Центр соціальної підтримки для сiмей та дітей», забезпечення реалізації якого було доручено Тернопiльськiй обласній державній адміністрації.

Більш зрозуміло: з 2024 року такого поняття, як інтернат не існуватиме. До цього часу сироти мають бути забезпечені проживанням та опікунством. Тому площі, які, за планом Віктора Овчарука, Сергія Надала та Ігоря Гуди, обласна рада мала отримати від інвестора, слугуватимуть уже для центру навчання патронатних сімей, місця відпочинку та короткочасного перебування сиріт.

Вищезазначені рішення облради приймалися з суперечками та бурхливим обговоренням. Опоненти чинної на той час влади «порошенківців» закидали Віктору Овчаруку лобіювання інтересів будівельної компанії «Креатор-Буд», яка і претендувала на гектар землі «рефермованого» сиротинця.

І справді, в рамках реалізації згаданих актів, співпраці між Тернопільською обласною державною адмiнiстрацією, Тернопільською обласною радою та ПП «Креатор-Буд» виконанню підлягала трансформацiя Тернопільського обласного комунального дитячого будинку для дітей шкільного віку шляхом реконструкції існуючих квартир № 46, 47, 48, 49, 82, 83, 84, 85 багатоквартирного житлового будинку за адресою Степана Бандери 83Е під вбудовано прибудовані приміщення для «Центру соціальної підтримки дітей та сімей».

На цьому тлі виникає ряд запитань. А чому у процесі «трансформацiї» сиротинця була задіяна саме ПП «Креатор-Буд»? Чому інвестора не обирали під час прозорого конкурсу задля забезпечення максимально привабливих для дітей умов?

Повстає й інше логічне запитання: а чому було не реконструювати «Центр соціальної підтримки дітей та сімей» на теперішній території сиротинця? Гектар землі можна було використати як для нових будівель, так і для необхідної інфраструктури, залучивши для робіт інвесторів в обмін на будь-яку іншу ділянку в місті. Знову ж таки, обравши інвестора на прозорому конкурсі.

А справа у тім, що ділянка «сиротинця» дуже приваблива для забудовників і знаходиться у власності міської ради Тернополя. А та, в свою чергу, відмовляється закріпити її за установою обласної ради. Ну а далі усі вищезазначені питання відпадають самі собою, адже у гру вступає Сергій Віталійович Надал!

Коли мова йде про надання земельних ділянок «потрібним» людям, то Сергій Надал та його «ручний» депутатський корпус без проблем безкоштовно роздають міську землю «під садиби» та «гаражі», які згодом перетворюються на торгові приміщення та бізнес-центри. У випадку ж сиротинця «щедрість» Надала закінчується.

«Там, на Бандери, 81 земля міста, а будівля – області. Ми там не можемо ні продати, ні реконструкцію провести, ні розширити… Вподовж 3 років ми зверталися у міську раду, щоб таки закріпили землю за нашим об’єктом, однак в міськраді не погодилися. Водночас ми розуміємо, що ця територія є цікава забудовникам. Тому шукаємо варіант, щоб територію передати забудовнику, який запропонує той метраж, який є достатнім для соціальної служби. Тобто нам надають відремонтоване приміщення, а ми відмовляємося від цього майна на С. Бандери, 81. Але це має бути тристороння угода між обласною радою, інвестором і міською радою», – розповідав у 2020 році заступник голови облради Любомир Крупа «Терміново».

На сьогоднішній день на першому поверсі будинку по вул. Степана Бандери, 83Е тривають роботи з реконструкції квартир у приміщення «центру».

За парканом навпроти будинку по вул. Степана Бандери, 83Е знаходиться сам сиротинець

Тут «Креатор-Буд» вже порушує інтереси ОСББ «Проспект Бандери», адже коли планувалося будівництво цього багатоквартирного будинку про жоден «Центр соціальної підтримки дітей та сімей» мова не йшла. Ніякі реконструкції не передбачені будівельно-технічною документацією.

Втім, як прийнято в Тернополі, відділ державного архітектурно-будівельного контролю Тернопільської міської ради усіляко сприяє забудовникам з орбіти міського голови Тернополя Сергія Надала. Так, 13 грудня 2022 року ПП «Креатор-Буд» отримало дозвіл на проведення будівельних робіт у будинку, який, до слова, був зданий в експлуатацію місяцями раніше, у серпні того ж року.

Усі подальші дії щодо реконструкцій або добудов мають відбуватися за погодження ОСББ згідно статуту об’єднання. Ніякого дозволу на проведення робіт без погодження загальних зборів ОСББ «Проспект Бандери» голова архбудконтролю Михайло Горішний надавати права не мав.

Але правління ОСББ зіштовхнулося зі «стіною» як у вигляді відписок Державної інспекції архітектури та містобудування, яка не проводить перевірок під час дії воєнного стану, так і Офісу Генерального прокурора, який, в свою чергу, киває на ДІАМ, мовляв, це їхня компетенція перевіряти порушення при будівництвах.

Отже, вчергове спостерігаємо за тим, як у цинічний спосіб, під час повномасштабної війни в Україні, розв’язаної путінським режимом, міський голова Тернополя Сергій Надал та наближені до нього будівельні бізнесмени прокручують сумнівні оборудки, прикриваючись правовим режимом воєнного стану. Зухвало й свідомо порушуються будівельні норми з розрахуком на те, що ніхто перевірок проводити не буде.

Той факт, що чудова зелена ділянка сиротинця могла б і надалі тішити дітей з важкою долею – міського голову та його будівельних партнерів не цікавить. Невже Ігорю Гуді та його новому компаньйону по «Креатор-Буду» ще мало об’єктів, якими їх стабільно забезпечує Сергій Надал?

Подивіться на цей сквер, у якому десятиліттями жили діти-сироти:

На цьому місці скоро з’являться “бетонні джунглі

Що заважає багатіям із палацами за Тернопільським ставом вкласти сюди незначний ресурс, щоб сиротинець ожив, щоб все те, про що розповідають соціальні служби щодо навчання патронатних сімей, місць відпочинку та короткочасного перебування сиріт, реалізувати на цій прекрасній території?



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE