Politerno > Україна і світ > Комісія Мінкульту закінчила роботу в Києво-Печерській Лаврі – УПЦ МП має три дні, аби залишити святиню

Комісія Мінкульту закінчила роботу в Києво-Печерській Лаврі – УПЦ МП має три дні, аби залишити святиню

  • 6 Червня, 2023
  • 541 Переглядів
  • 0

Після завершення роботи комісії Мінкульту у Києво-Печерській лаврі представники УПЦ МП мають три дні, аби залишити монастир.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Вчора, 5.06.2023 року Комісія МКІП з приймання-передачі державного майна Лаври завершила свою роботу та підписала із Заповідником акт приймання-передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра», яким підтвердила передачу державного майна у користування Заповіднику», – зазначив Ткаченко.

За його словами, комісія перевірила та повертає державі 79 об’єктів. При цьому всі ці об’єкти перебувають у різному стані. Зокрема, УПЦ МП протягом перебування на території лаври самовільно перебудовувала, добудовувала та переплановувала пам’ятки культури. Крім того, Московський патріархат без дозволів позводив новобудови на території заповідника.

«Тепер, після того як Заповідник направив вимогу УПЦ МП про невідкладне звільнення, припинення користування та повернення Заповіднику його майна, остання має  протягом 3 робочих днів з дня їх отримання це зробити», – зазначив Ткаченко.

За його словами, якщо Московський патріархат відмовиться виконувати вимоги, то рішення щодо усунення перешкод користування майном Заповідника прийматиме суд. 

«Сьогодні представники Монастиря відмовилися через канцелярію прийняти Акт прийому-передачі державного майна. Заповідник відправив всі документи поштою та в електронному форматі», – додав очільник Мінкульту.

У квітні Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України змогла частково розпочати роботу з прийому-передачі державного майна Києво-Печерської лаври та показала наслідки безоплатного користування приміщеннями Українською православною церквою Московського патріархату в одному із корпусів. Зокрема у будівлі понищене майно, видерті двері, зруйновані стіни та навіть демонтоване покриття підлоги.

Наприкінці березня представники російської церкви, незважаючи на те, що час їхнього виселення із заповідника вже настав, не захотіли залишати територію заповідника та подали позов. Митрополит Павло (Лебідь) спочатку говорив, що договір про оренду нібито не можна розривати в односторонньому порядку, закликаючи дочекатися остаточного рішення суду. Крім того, він накинувся з прокльонами на президента Володимира Зеленського та його родину, а також на міністра культури та журналістів.

Після рішення київського Госпсуду 30 березня Кабмін визнав недійсним розпорядження часів Януковича про передачу об’єктів лаври московському патріархату та забрав під свою відповідальність управління майном Києво-Печерської лаври.

Нагадаємо, через руйнацію Каховської гідроелектростанції у річку Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила і може потрапити ще понад 300 тонн, а в зоні підтоплення опинилося 80 населених пунктів. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE