Politerno > Україна і світ > Залужний не дозволив Баканову підірвати мости у Києві на початку війни – BBC

Залужний не дозволив Баканову підірвати мости у Києві на початку війни – BBC

  • 14 Червня, 2023
  • 736 Переглядів
  • 0
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та спроби оточення Києва не дав згоди на підрив мостів у столиці.

Про це повідомляє BBC News Україна.

За даними української служби BBC, розмова про це виникла 26 лютого 2022 року.

На третій день повномасштабного вторгнення РФ в Україну вже було очевидно, що план росіян “захопити Київ за три дні” провалився, проте вони підійшли дуже близько до столиці. 

Росіяни не змогли висадити десант із військовою технікою в Гостомелі, проте взяли в оперативне оточення Чернігів, стрімко просувалися Сумщиною і з дня на день могли вийти на лівобережні передмістя Києва.

Публічно влада закликала українців не панікувати, однак між собою члени уряду почали активно обговорювати ідею підірвати усі київські мости, аби затримати російську армію перед річкою Дніпро і не допустити ворога до урядового кварталу.

Тоді один із високопоставлених урядовців набрав тодішнього голову СБУ Івана Баканова і вимагав, аби той наказав своїм спецпризначенцям підірвати мости і відрізати лівий берег Дніпра від правого, пише BBC News Україна.

“Ситуація була складною. Баканов подзвонив до головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Той його вислухав і без вагань відповів: “Підірвати мости? В жодному разі! Це буде зрада тих, хто залишився на лівому березі Дніпра – і військових, і цивільних”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, “Енергоатом” позбавив державу і ЗСУ 126 мільйонів гривень на закупівлі десяти електроавтобусів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE