Politerno > Україна і світ > Європарламент закликав Зеленського не підписувати так звану містобудівну “реформу”

Європарламент закликав Зеленського не підписувати так звану містобудівну “реформу”

  • 16 Червня, 2023
  • 652 Переглядів
  • 0

Голову партії “Слуга народу” Олену Шуляк називають головною лобісткою законопроєкту №5655

У четвер, 15 червня, Європарламент ухвалив резолюцію, у якій міститься застереження щодо підписання президентом містобудівної “реформи” (проєкт 5655).

Про це повідомляє рух “Чесно”

“17. Застереження щодо використання майбутніх зусиль з реконструкцій для внесення змін до законодавства таким чином, аби принести користь певним інтересам за рахунок рівних умов гри та прозорості; закликаємо Президента Зеленського не підписувати проєкт №5655 про містобудівну діяльність”, – йдеться у документі.

Лідерка Руху “Чесно” Віта Думанська наголосила, що це застереження – чіткий сигнал Офісу президента. 

“Низка громадських організацій об’єдналася, щоб протистояти цьому неякісному документу, який протягнули завдяки голосам ексОПЗЖ наприкінці 2022 року”, – зазначила вона, і нагадала, що ЧЕСНО ініціював спільну заяву громадських організацій, до якої доєдналися ЗМІ, Асоціація міст України та архітектори. 

“З самого початку текст проєкту не був доступним, а у сесійній залі тисячі правок прийняли без обговорення. Понад 42 тис. громадян вимагають ветувати проєкт, який зараз на розгляді у Володимира Зеленського. А в цей час Шуляк та віцепрем’єр Кубраков проводять десятки заходів з імплементації непідписаного проєкту”, – наголосила Думанська.

Крім того, у не підписаного законопроєкту з’явився свій сайт на урядовому домені, а стаття про альтернативний містобудівний кодекс, над яким працюють в профільному комітеті безслідно зникла з сайту “Урядового кур’єру”.

Попри заяви авторів і прихильників законопроєкту №5655 щодо містобудування, у парламенті не врахували рекомендації НАЗК і збрехали про це.

Раніше президент Володимир Зеленський сказав, що половина мерів підтримує так званий містобудівний законопроєкт 5655 і вважає, що він усуває корупційні ризики. Інша половина, здебільшого великих міст, вважають, що закон забере у них повноваження. 

"Вето я вже накласти не можу, час пройшов", – сказав президент.

Володимир Зеленський додав, що дав доручення своїй команді зібрати мерів обох сторін і з ними поспілкуватися. 

На підтримку цієї ініціативи беззастережно виступила низка організацій із сумнівною репутацією, які пов’язані з одіозним Михайлом Добкіним. А дотискали голосування на комітеті голосами “Слуги народу” та представників проросійської і вже забороненої ОПЗЖ.

Народні депутати ухвалили в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності, який, зокрема, критикували глави українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти.

Рух “Чесно” звернув увагу, що скандальну містобудівну реформу протягнули майже мінімальною кількістю голосів (228 при 226 мімімально необхідних). Так, жодного голосу не дали “Європейська солідарність” та “Батьківщина”. У “Голосу” лише один депутат проголосував “за”.

Після ухвалення законопроєкту петиція з закликом ветувати його набрала необхідну кількість підписів. 

Закон було направлено на підпис президенту 19 грудня, відведений Конституцією термін для ветування вже закінчився. 

Нагадаємо, вранці 16 червня Повітряні Сили ЗСУ повідомили, що російські окупанти випустили ракети “Калібр” з кораблів у Чорному морі, в Україні оголошена повітряна тривога.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE