Politerno > Україна і світ > Опонентів містобудівної реформи не допустили до обговорення законопроєкту із представниками Європарламенту – “Чесно”

Опонентів містобудівної реформи не допустили до обговорення законопроєкту із представниками Європарламенту – “Чесно”

  • 12 Липня, 2023
  • 341 Переглядів
  • 0

Представників громадських організацій, журналістів, мерів міст та навіть депутатів, які виступають проти підписання президентом законопроєкту про так звану «містобудівну реформу» №5655 виключили із zoom-конференції із європейськими партнерами, під час якої мали обговорити скандальні зміни до законодавства.

Про це повідомила головна редакторка сайту «ЧЕСНО» Ірина Федорів.

Обговорення містобудівної «реформи» мало відбутись 11 липня. Серед учасників були заявлені лідерка партії “Слуга народу” і авторка законопроєкту 5655 Олена Шуляк, віцепрем’єр Олександр Кубраков і його заступниця Олександра Азархіна, а також європейські партнери.

Однак спочатку зустріч затримали, а потім деяких учасників поступово вимкнули. Від’єднали від заходу окрім представників «Чесно», представницю Інституту законодавчих ідей, представницю архітекторів Анну Кирій, представників Асоціації міст України та майже десятьох мерів великих міст України. Така ж доля спіткала і редакторку відділу політики ZN.UA Інну Ведернікову.

Федорів зазначила, що  Рух ЧЕСНО одразу ж направив листа на електронну скриньку представника Європарламенту Андрюса Кубілюса та Катерині Мусієнко щодо того, що не може потрапити на захід.

«Через пів години ми отримали відповідь: організаторами є “українські колеги”, і “вони люб’язно просять нас” приєднатися, технічна команда нас впустить. Ми намагалися зайти знову, але дива не сталося», – зазначила вона.

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан також вислови обурення, що представникам місцевого самоврядування так і не дали можливості озвучити свою позицію на зустрічі з європарламентаріями.

“Оскільки представникам місцевого самоврядування не дали можливості озвучити свою позицію на зустрічі з європарламентаріями, Асоціація міст України пропонує всім євродепутатам, які 11 липня взяли участь в обговоренні законопроєкту 5655 з його лобістами, стати учасниками відкритого обговорення за участі представників місцевого самоврядування, професійної спільноти, громадянського сектору та всіх охочих”, – прокоментував ситуацію Слобожан.

Як з’ясувалось, із заходу видалили і депутатку «Слуги народу» Ганну Бондар, яка очолює робочу групу, що напрацьовує альтернативу 5655 – містобудівний кодекс.

«Я отримала лінк, який також мали мої колеги з парламенту. Приєдналася і одразу побачила, що вже є кілька десятків учасників. Зустріч затримувалася хвилин на 15. Потім я помітила, як учасники почали зникати один за одним. І зрештою на шостій хвилині після початку зустрічі відключили і мене», – розповіла вона.

Народні депутати, який усунули із зустрічі, теж отримали листа від представника Європарламенту, в якому їм порадили звернутися щодо питань реєстрації на електронну пошту МЗС. Їм подякували і сказали, що «очікують на їхню участь у наступних подіях».

Як повідомлялося, Європарламент у своїй резолюції «Стала відбудова та інтеграція України в євроатлантичне співтовариство» від 15 червня закликав президента України Володимира Зеленського не підписувати сумнівний містобудівний законопроєкт №5655. 

У відповідь голова ВРУ Руслан Стефанчук надіслав листа до голови Європарламенту, в якому закликав переглянути позицію щодо закону про містобудівну реформу, запевнивши, що він є "частиною зусиль" партії влади щодо майбутнього відновлення України, а його авторка Олена Шуляк поставила свою репутацію в один ряд із репутацією країни. 

Обурені таким нахабним просуванням завідомо шкідливих для України змін до законодавства громадські організації, ЗМІ та асоціації висьтупили із зверненням до голови Європарламенту Роберти Мецоли із прохання залучити їх до обговорення законопроєкту № 5655 на рівні Європарламенту, якщо такі відбудуться, аби висвітлити позицію опонентів «реформи».

Нагадаємо, представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що на шляху членства в НАТО Україна має провести реформи, а для вступу до Альянсу потрібна здорова і жива демократія. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE