Politerno > Україна і світ > Знав про плани Пригожина щодо заколоту: Суровікіна допитують у Москві, але звинувачення не висувають – WSJ

Знав про плани Пригожина щодо заколоту: Суровікіна допитують у Москві, але звинувачення не висувають – WSJ

  • 13 Липня, 2023
  • 499 Переглядів
  • 0

У Москві утримують та допитують головнокомандувача російських Повітряно-космічних сил генерала Сергія Суровікіна, відомого як генерал Армагедон – таке прізвисько він отримав за бомбардування, які він вів у Сирії. Його затримали після початку “заколоту” ватажка ПВК “Вагнер” Пригожина, проте звинувачень Суровікіну наразі не висувають.

Про це повідомило американське видання The Wall Street Journal з посиланням на анонімні джерела. Зазначається, що окрім Суровікіна, були затримано, відсторонено або звільнено й інших російських воєначальників.

Як повідомили виданню джерела, знайомі з ситуацією, через кілька годин після початку “маршу на Москву” терористичної ПВК “Вагнер” ФСБ затримала кількох російських високопоставлених військових. Серед затриманих був і генерал Суровікін.

Стверджується, що його утримують та допитують в Москві, проте Суровікіна не звинуватили у злочині.

За інформацією одного з джерел видання, Суровікін нібито знав про плани “заколоту”, хоч не був причетний до нього.

Зазначається, що зусилля Кремля щодо відсіву офіцерів, підозрюваних у нелояльності, ширші, ніж відомо широкому загалу. За словами співрозмовників видання, щонайменше 13 старших офіцерів затримали для допиту. Ще близько 15 було відсторонено від служби або звільнено.

“Ці затримання спрямовані на очищення лав від тих, кому, як вважають, більше не можна довіряти”, — сказало джерело.

Стверджується, що Суровікін не перебував у слідчому ізоляторі. Однак він проходив неодноразові допити, оскільки слідство з’ясовувало, яку саме роль він відігравав у “заколоті” Пригожина.

Раніше ЗМІ писали, що головнокомандувача Суровікіна заарештували та помістили в Лефортово після невдалого заколоту ватажка ПВК “Вагнер”.

Джерела повідомили, що Суровікіна можуть відпустити, коли Путін врешті вирішить, як впоратись з наслідками “заколоту”.

Окрім Суровікіна, нібито затримали його заступника генерал-полковника Андрія Юдіна та заступника начальника військової розвідки генерал-лейтенанта Володимира Алексєєва.

Згодом обох військових відпустили, проте їх відсторонили від виконання службових обов’язків – їм обмежено пересування і вони перебувають під наглядом, повідомило одне з джерел.

Зазначається, що Алексєєв мав “давні зв’язки з Вагнером”. Проте на самому початку “заколоту” він узяв участь у запису відео, на якому закликав бойовиків зупинитись.

Серед інших затриманих — колишній генерал-полковник Михайло Мізінцев, який раніше обіймав посаду заступника міністра оборони та приєднався до бойовиків Пригожина наприкінці квітня.

Раніше про те, що Суровікін, а також перший заступник начальника ГШ РФ Володимир Алексєєв не лише були в курсі підготовки Пригожиним  збройного заколоту, а й сприяли його реалізації, заявляв російський правозахисник Володимир Осєчкін.

За його даними, заколот готували понад 8 місяців, а Суровікін та Алексєєв віддавали усні команди підрозділам російської армії не чинити опору "вагнерівцям". За даними Осєчкіна, в Росії вже відкрили кримінальні справи щодо військових, які підтримали Пригожина.

Згодом про те, що Суровікін знав, що Пригожин готує бунт, написало також видання NYT з посиланням на джерела в американській розвідці.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE