Politerno > Україна і світ > В одеського військкома з маєтком в Іспанії виявили ще 188 млн грн і сина в СБУ

В одеського військкома з маєтком в Іспанії виявили ще 188 млн грн і сина в СБУ

  • 21 Липня, 2023
  • 1068 Переглядів
  • 0

Скандальний військовий комісар з Одеси Євген Борисов “раптово збагатився” на 188 мільйонів гривень. За версією самого Борисова, він їх просто взяв у позику у свого знайомого, власника відомого нічного клубу “Ібіца”, який нині проживає в Марбельї, Іспанія – там же, де військком обзавівся особняком.

Про “знахідку” повідомив голова НАЗК Олександр Новіков після низки перевірок діяльності Борисова. А журналіст Михайло Ткач у Facebook указав на деталі нових обставин.

“Я нагадаю, коли перед публікацією минулого розслідування я зателефонував до Борисова і запитав про походження майна, він відповів, що поки не говорив про це з рідними, на яких воно зареєстроване. Тоді він пояснив, що нібито давно не бачився з ними, мабуть, забув, що зустрічався зовсім недавно… Тут у мене одразу кілька запитань… Цей товариш із віллою спочатку засвітився у повідомленні екснардепа Мосійчука – і навіть була якась перевірка, за результатами якої Борисов на момент нашої публікації вже залишився на посаді, бо порушень не було виявлено”, – написав журналіст.

Ткач продовжив, що серед рідних одеського військкома є дорослий син, який обіймає керівну посаду у Службі безпеки України. Зрозуміло, це суттєво перешкоджає розслідуванню щодо казково багатого комісара в умовах загальної мобілізації.

“Борисов “виписав” сім’ї до Іспанії водія, який виявився інвалідом третьої групи та (знову збіг) братом водія Борисова. Хто його до останнього покривав? Я чув цікаві прізвища, з високих кабінетів дзвонили”, – зазначив Ткач, додавши, що боротися із системою можна лише системно, інакше “кругова порука” регенерує корупцію у нашому суспільстві.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції зазначили, що вони теж виявили ознаки корупційного кримінального правопорушення, які свідчать про незаконне збагачення Борисова на понад 188 мільйонів гривень.

“Матеріали направлено до Державного бюро розслідувань для вирішення питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового розслідування з метою притягнення Борисова до кримінальної відповідальності”, – зазначили в НАЗК.

Ексвійськком став відомим після того, як минулої весни його мати стала власницею житлового будинку в Іспанії вартістю 3,7 мільйони євро. Це придбання викликало запитання, оскільки її сумарний дохід за останні 20 років складає трохи більше 4 мільйонів гривень.

Борисов пояснив НАЗК, що на момент придбання вказаного будинку його мати мала 4,2 мільйони доларів США, а кошти начебто були позичені різними людьми. Як доказ він надав копії укладених договорів.

“Проте під час проведення моніторингу способу життя посадовця з’ясувалось, що, окрім елітної нерухомості в Іспанії, мати Борисова цього року придбала ще й автомобіль Mercedes-Benz EQV 2022 р.в. вартістю за майже 3 млн грн. Борисов пояснив, що покупка здійснена також за рахунок позичених коштів і на підставі тих же договорів. Однак після їхнього розгляду виникли обґрунтовані сумніви стосовно достовірності особистих підписів позичальників. Пізніше з’ясувалось, що вони фізично не могли бути присутніми під час підписання згаданих документів”, – сказано в повідомленні.

Також свекруха Борисова впродовж останніх років придбала кілька автомобілів, не маючи для цього достатньо грошів, які могли б походити із законних джерел. Вона стала власгицею Toyota Land Cruiser Prado 2021 року випуску (вказана вартість 480 тис. грн при реальній ціні 58,5 тис. дол. США може свідчити про приховування реальної вартості), Mercedes-Benz G 63 AMG 2022 р.в. вартістю майже 8,5 млн грн та Toyota Land Cruiser 2023 р.в. вартістю 3 млн грн.

Крім того, на початку цього року і дружина Борисова приєдналася до “клубу”, придбавши закордонну нерухомість – офісне приміщення в Іспанії вартістю 510 тисяч євро, також не маючи для цього достатньої кількості грошових активів та доходів, отриманих із законних джерел.

“Попри те, що НАЗК виявило у власності матері й свекрухи колишнього одеського воєнкома дороговартісний автопарк, у Єдиному державному реєстрі транспортних засобів відсутні відомості про наявність у них водійських посвідчень, які надавали б їм право керування автомобілем”, – додали в агентстві.

Як відомо, президент Зеленський доручив головнокомандувачу Залужному звільнити військкома Борисова після скандалу з віллою Іспанії. Президент зазначив, що подібні персонажі в армії ганьблять Україну та пам'ять загиблих на фронті.

Однак пізніше з'ясувалося, що Борисов продовжив виконувати свої обов'язки. А ДБР розслідує справу про ймовірну причетність до корупції військкома, сім'я якого під час війни набула елітного майна та автомобілів в Іспанії.

Наприкінці червня начальниця координаційного прес-центру Сил охорони та оборони півдня Наталя Гуменюк повідомила, що військкома Євгена Борисова, в якого знайшли коштовне майно в Іспанії, звільнили з посади начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, фірма “Львівський арсенал” отримала від Міноборони 1,4 мільярда гривень на поставку великої партії мінометних пострілів 120 мм і 82 мм, але давно прострочила контракт і не передала ЗСУ жодної міни.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE