Politerno > Україна і світ > Кабмін націоналізував “Сенс Банк”, призначено нового голову правління

Кабмін націоналізував “Сенс Банк”, призначено нового голову правління

  • 22 Липня, 2023
  • 459 Переглядів
  • 0

Кабмін у п’ятницю, 21 липня, ухвалив рішення придбати у повному обсязі акції “Сенс Банку” у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за 1 гривню. Таким чином банк став державним під управлінням Міністерства фінансів, головою правління визначено Кузьміна Дмитра. 

Про це повідомляє пресслужба НБУ. До грудня 2022 року “Сенс Банк” мав назву “Альфа Банк Україна”.

“Міністерство фінансів України та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб уклали договір купівлі-продажу 100% акцій системно важливого АТ “СЕНС БАНК”, згідно з яким банк переходить у власність держави”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, Фонд гарантування вкладів фізосіб призначив нових керівників банку. Відповідні кандидатури за поданням Міністерства фінансів України були погоджені на посади Нацбанком. 

Головою правління АТ “СЕНС БАНК” став колишній голова правління Універсал Банку Дмитро Кузьмін. 

Додається, що нове керівництво приступає до виконання своїх обов’язків з моменту припинення Фондом тимчасової адміністрації. 

У п’ятницю, 21 липня, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб запровадив тимчасову адміністрацію в “Сенс Банк”.

Напередодні правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку “Сенс Банк” та звернулось до Кабінету Міністрів з проханням націоналізації фінустанови.

Власниками прямої істотної участі в банку були ABH Ukraine Limited (Кіпр) та ABH Holdings S.A. (Люксембург), власниками опосередкованої істотної участі – громадянин РФ та Ізраїлю Михайло Фрідман, громадянин РФ та Латвії Пьотр Авен, громадянин РФ Андрій Косогов.

"Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в  "Сенс Банку" Фрідмана та Авена з Росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність банку.

Так, про негативний вплив репутаційного ризику на діяльність АТ "СЕНС БАНК" зазначено у звіті незалежного аудитора ТОВ "РСМ Україна" за 2022 рік. Аудитор звернув увагу на висновки управлінського персоналу банку про існування суттєвої невизначеності, яка може поставити під значний сумнів здатність АТ "СЕНС БАНК" продовжувати свою діяльність на безперервній основі", - заявили в НБУ.

Про суттєвий негативний вплив репутаційного ризику свідчить і динаміка окремих показників діяльності банку, додали в Нацбанку. Погіршення платіжної дисципліни позичальників банку вплинуло на регулятивний капітал банку, який за період із 01 березня 2022 року до 01 липня 2023 року зменшився на 50%, водночас в інших системно важливих банків він у цілому збільшився на 29%, додали в НБУ.

"Через зв’язок власників опосередкованої істотної участі в АТ "СЕНС БАНК" М.Фрідмана та П.Авена з режимом країни-агресора до них були застосовані санкції в Європейському Союзі, Великобританії, Канаді, Швейцарії, Австралії, Новій Зеландії, які передбачають блокування активів", - йдеться у заяві регулятора.

Нагадаємо, міністерство молоді та спорту не надає дозвіл на виїзд 54-річному українському шаховому гросмейстеру Василю Іванчуку для участі в Кубку світу-2023.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE