Politerno > Україна і світ > “Справа Лукаш”, у якій серед обвинувачених віцепрем’єрка Стефанішина, пішла в суд 

“Справа Лукаш”, у якій серед обвинувачених віцепрем’єрка Стефанішина, пішла в суд 

  • 12 Вересня, 2023
  • 382 Переглядів
  • 0

Вищий антикорупційний суд у вересні призначив розгляд так званої “справи Лукаш” про заволодіння 2,52 млн грн. Серед обвинувачених там колишній міністр юстиції Олена Лукаш та віцепрем’єр-міністр з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Вищий антикорупційний суд призначив судовий розгляд на 26 вересня. 

В офісі Стефанішиної відзначили, що це дуже стара справа, яку неодноразово коментувала сама віцепрем’єрка. 

За інформацією джерел УП, їй оголосили підозру щодо розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем за ч.5 ст.191 ККУ. 

Ще у 2020 році журналіст Bihus.Info Данило Мокрик повідомляв, що Стефанішиній повідомили про підозру та вона ознайомлюється з матеріалами справи. 

Йдеться про справу, за якою Лукаш та іншим підозрюваним інкримінується заволодіння коштами у сумі 2 мільйонів 523 тисяч гривень, які були виділені на адаптацію національного законодавства до законодавства ЄС.

Зокрема, під час Революції Гідності, коли Лукаш очолювала Мін’юст (липень 2013 – лютий 2014), відомство провело тендер щодо перевірки українського законодавства на відповідність європейському.

Втім, у слідства виникли питання до вартості виконаних робіт та якості наданого матеріалу. 

Журналіст Bihus.Info розповів, що Стефанішина підписувала документи щодо тендеру.

Слідство у справі завершили і в 2019 році передали її до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

У 2020 році Стефанішина розповідала, що стала підозрюваною у так званій “справі Лукаш”, коли у 2014 році очолювала підрозділ Мін’юсту та ініціювала “проведення досліджень на тему європейської інтеграції”. 

За її словами, ця справа тягнеться з 2014 року, коли була ініційована низка кримінальних процесів стосовно високопосадовців часів Януковича.

Тоді Стефанішина вважала, що справа буде перебувати без руху, “бо жоден притомний слідчий або прокурор не наважився давати їй хід”. 

Нагадаємо, Верховна Рада найближчим часом планує розглянути урядовий законопроект про зміни до державного бюджету на 2023 рік. Видатки можуть підвищити на 317 мільярдів гривень, майже 303 млрд з них пропонується спрямувати на оборону.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE