Politerno > Україна і світ > Атака на Авдіївку: Кремль хоче окупувати всю Донеччину до кінця року, але США називають прогрес “мізерним”

Атака на Авдіївку: Кремль хоче окупувати всю Донеччину до кінця року, але США називають прогрес “мізерним”

  • 14 Жовтня, 2023
  • 557 Переглядів
  • 0

Російські загарбники встановили новий термін виходу на адміністративні кордони Донецької області – 31 грудня.

Про це повідомив начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в ефірі Українського радіо.

“Вони поставили чергову дату виходу на адміністративні кордони Донецької області. Тепер це 31 грудня. Тобто до кінця року їм поставлена задача вийти на адмінкордони Донецької області.

Вони розуміють: якщо взяти висоту Авдіївки, то далі вже їм буде простіше дійти до Покровська, і так далі. Тому Авдіївка для них вкрай важлива”, – зазначив Барабаш.

За його словами, росіяни Авдіївку “просто стирають”.

Своєю черго Інститут вивчення війни (ISW) констатує, що російські наступальні операції в районі Авдіївки Донецької області 13 жовтня зазнали невдач. 

На думку військових аналітиків, Кремль намагається показати свої наступальні операції навколо Авдіївки та інші локальні дії як перехоплення оперативної ініціативи в Україні.

Російські джерела стверджували, що російські війська продовжували атакувати райони на північ і південь від Авдіївки, а геолокаційні кадри, опубліковані 12 і 13 жовтня, показують, що війська просунулися на південь від Красногорівки (5 км на північ від Авдіївки) і на південний схід від Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки).

Російські джерела також опублікували суперечливі повідомлення про російський контроль над Авдіївським коксохімічним заводом, і ISW не знайшло жодних доказів того, що російські сили контролюють завод на момент публікації

Українські військові повідомили, що українські сили продовжують відбивати російські атаки навколо Авдіївки

Російський військовий блогер зазначив, що українські сили використовують мінні поля, щоб уповільнити просування росіян на авдіївському напрямку. 

Російський доброволець заявив, що зношені стволи знижують точність російської артилерії поблизу Авдіївки. Скарги на російську артилерію ISW і раніше спостерігав з російських джерел

Російський волонтер оцінив, що російські сили можуть “стиснути [український] периметр”, захопивши менш укріплену українську територію поблизу Авдіївки, але висловив занепокоєння, що російські генерали неправильно витлумачать ці обмежені просування та спробують прискорити наступальні зусилля на Авдіївку. Волонтер зазначив, що таке неправильне тлумачення може призвести до того, що російські війська будуть “бити по бетонних” укріпленнях, поки сили не закінчаться.

Також, військові аналітики вважають, що російське військове командування обмежує обговорення російських наступальних операцій навколо Авдіївки в інформаційному просторі. Ймовірно, вони намагаються адаптуватися до попередніх інформаційних шоків і контролювати будь-які наративи, які виникають у російському інформаційному просторі навколо операцій.

У Білому домі заявили, що нові спроби російських окупаційних військ наступати в районі Лимана на Авдіївки на Донбасі не став сюрпризом для США.

Як повідомив "Голос Америки", координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі наголосив, що США впевнені, що Збройні сили відіб’ють ці російські атаки.

"Як це було і під час невдалого зимового наступу Росії минулого року здається, російські військові використовують тактику хвильових атак, коли вони кидають маси погано навчених солдатів прямо на поле бою без належного екіпірування", – зазначив Кірбі.

За його словами, РФ не зважає на життя своїх солдатів і добровільно жертвує ними для досягнення мети, а Україна воює "ефективно та розумно".

"Українці важко працюють, щоб відбити ці наступальні маневри.  І, як видається, так і відбувається. Прогрес російських підрозділів, навіть там де він є, виглядає дуже мізерним", – додав посадовець.

Водночас він зауважив, що спроби російських окупантів наступати показують необхідність подальшої підтримки України з боку США.

"Ось чому надзвичайно важливо, щоб Конгрес дотримувався своїх зобов’язань перед українським народом і вживав заходів для збереження нашої підтримки", – додав Кірбі.


Нагадаємо, українські льотчики вже пройшли мовні курси і наступного тижня мають розпочати навчання на винищувачах F-16 на авіабазі Військово-повітряних сил Національної гвардії США в штаті Аризона.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE