Politerno > Україна і світ > У Раді ставлять під сумнів легітимність президента, який буде обраний під час війни

У Раді ставлять під сумнів легітимність президента, який буде обраний під час війни

  • 6 Листопада, 2023
  • 611 Переглядів
  • 0

Представник президента у ВР, депутат від “Слуги народу” Федір Веніславський, який також є фахівцем в галузі конституційного права, заявив, що вибори, проведені під час війни, суперечать конституційним засадам виборчого права.

У коментарі Liga.net він наголосив, що “існують стовідсоткові підстави сумніватися в легітимності президента, гіпотетично обраного під час дії воєнного стану”.

Веніславський наголосив, що за таких умов важко забезпечити дотримання конституційних принципів виборчого права. І для цього є кілька причин. 

По-перше, не слід забувати про українців, які проживають на окупованих територіях. Там вони не зможуть проголосувати, що очевидно. По-друге, те ж стосується громадян нашої країни, які виїхали за кордон і так і не повернулися. Для цих категорій осіб “дуже важко” буде забезпечити реалізацію виборчого права. 

Також Веніславський вважає, що під час таких виборів буде складно гарантувати свободу перевиборчої агітації, діяльності ЗМІ та політичних партій. 

“Конституційні принципи виборчого права закріплені в розділі 3 Конституції України. Тому недотримання тих конституційних принципів дає стовідсоткові підстави для того, щоб сумніватися в легітимності наступного президента, хто б їм не був”, — сказав Веніславський.

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що президент Володимир Зеленський розглядає варіант проведення виборів весною 2024-го. Зараз він зважує усі “за” та “проти”.

Попри те, що повноваження Верховної Ради закінчуються цієї осені, а повноваження президента навесні 2024 року, переважна більшість громадян України проти проведення виборів у час війни. 65% українців станом на жовтень 2023 року негативно ставляться до ідеї запровадження дистанційного голосування через інтернет і хвилюються за ризики фальсифікацій. 

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд відправив під домашній арешт колишнього нардепа і забудовника Максима Микитася, якого підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії та Міноборони на мільйони гривень.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE