Politerno > Україна і світ > Арахамія запевняє, що українська делегація не погоджувалася на умови РФ щодо “миру” з нейтралітетом

Арахамія запевняє, що українська делегація не погоджувалася на умови РФ щодо “миру” з нейтралітетом

  • 24 Листопада, 2023
  • 692 Переглядів
  • 0

Лідер фракції “Слуга народу” Давид Арахамія, який очолював делегацію України на “мирних” переговорах із росіянами у Білорусі й Туреччині в 2022 році, розповів, що російська делегація обіцяла Києву мир за відмову від вступу до НАТО, але “віри їм не було”. 

Про це Давид Арахамія заявив в інтерв’ю Наталії Мосейчук.

Журналістка Мосейчук зазначила, що Володимир Путін показував африканській делегації нібито готовий проєкт мирної угоди з Україною за результатом переговорів у Білорусі, який нібито було парафовано у Стамбулі (Туреччина).

У так званій угоді “Про постійний нейтралітет України й гарантії безпеки”, як стверджував Путін, було 18 статей і “все прописано, від бойової техніки до особового складу Збройних сил України”, і нібито під документом стояв підпис керівника української делегації. 

Арахамія наголосив: “Чомусь Путін не оприлюднив цей документ. Як Ви думаєте, чому? Якби в нього був документ, він би оприлюднив”.  

“Вони дійсно майже до останнього сподівалися, що вони нас дотиснуть до підписання такої угоди, щоб ми взяли нейтралітет. Це була найбільша для них справа. Вони готові були закінчити війну, якщо ми візьмемо – як Фінляндія колись – нейтралітет і дамо зобов’язання, що ми не будемо вступати до НАТО.

Фактично ключовий пункт був цей. Все інше – косметичні й політичні “приправки” про денацифікацію, російськомовне населення і бла-бла-бла”, – зазначив Арахамія.

На запитання, чому Україна не погодилася на цей пункт, Арахамія відповів, що довіри до росіян не було, адже на словах вони демонстрували готовність до будь-чого. 

“По-перше, щоб на цей пункт погодитися, треба змінювати Конституцію. Наш шлях до НАТО записаний у Конституцію. 

По-друге, немає довіри в не було до росіян, що вони це зроблять. Це можна було зробити, тільки якщо є гарантії безпеки. Ми ж не могли щось підписати, відійти, всі би там видихнули, а потім би вони зайшли більш підготовлені – бо вони зайшли, насправді, непідготовлені до такого супротиву. Тому ми могли лише працювати, коли є стовідсоткова впевненість, що це не повториться вдруге. А такої впевненості немає.

Більше того, коли ми повернулися зі Стамбула, приїхав Борис Джонсон до Києва і сказав, що ми взагалі не будемо з ними нічого підписувати – і давайте будемо просто воювати”, – додав Арахамія.

Водночас, нардеп заперечив, що українська делегація готова була підписати такий документ, а Джонсон зупинив Київ. 

За його словами, делегація навіть не мала юридичного права підписувати щось – це могло теоретично статися, якби відбулася зустріч Володимира Зеленського та Володимира Путіна. 

Арахамія додав, що західні партнери знали про перебіг переговорів і бачили драфти документів, але не вирішували за Україну, а лише могли дати поради. 

“Вони нам фактично порадили не йти в ефемерні гарантії безпеки (з росіянами), які неможливо було на той час давати взагалі”, – сказав Арахамія, який очолював переговорну делегацію.

На його думку, делегація впоралася з першочерговими завданнями “на 8 балів із 10-ти”, бо росіяни все ж “пішли” (відступили з-під Києва – ред.), а потім усе перейшло в суто військове русло. 

Арахамія зізнався, що був момент, коли він повірив у можливість оточення столиці.

Як повідомлялося, за підсумками переговорів у Стамбулі Арахамія заявив, що Україна хоче отримати такі гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть жорсткішими, ніж 5 стаття НАТО. Іншими словами, українська сторона готова була відмовитися від членства в НАТО. Також українська сторона хотіла бачити серед гарантів – країни Радбезу ООН (Британія, Китай, Росія, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Італія, Польща, Ізраїль).

Представник української делегації на перемовинах у Стамбулі Олександр Чалий заявив, що Росія має підписатися під гарантіями безпеки для України. 

США та союзники зважували, як Захід може надати Україні альтернативні гарантії безпеки, якщо вона відмовиться від своєї заявки на членство в НАТО як поступку Росії для припинення війни. Згодом усі ключові західні країни відмовилися надавти такі гарантії.

Нагадаємо, на заблокованих пунктах пропуску на польському кордоні пропускають військові та гуманітарні вантажі, така умова була у дозволі на страйк перевізників.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE