Politerno > Україна і світ > США та їхні союзники навряд чи нададуть Україні очікуваних нею гарантій безпеки – CNN

США та їхні союзники навряд чи нададуть Україні очікуваних нею гарантій безпеки – CNN

  • 1 Квітня, 2022
  • 1205 Переглядів
  • 0

США та союзники зважують, як Захід може надати Україні альтернативні гарантії безпеки, якщо вона відмовиться від своєї заявки на членство в НАТО як поступку Росії для припинення війни.

Про це, як пише “Європейська правда”, повідомляє CNN з посиланням на кілька джерел, знайомих з цим питанням.

Дискусії, у яких беруть участь і українці, знаходяться на дуже ранній стадії, тому що американським, західним та українським чиновникам не зрозуміло, чи російські переговори не є чимось іншим, ніж димовою завісою.

Але, за даними джерел, малоймовірно, що США та їхні союзники в кінцевому підсумку запропонують Україні такий тип юридично зобов’язального захисту, про який вона просить.

Західний чиновник сказав CNN, що “українцям буде недостатньо нічого, крім повної відданості захисту України”, а деякі посадовці адміністрації Байдена визнають, що інша угода типу Будапештського меморандуму не буде корисною.

Низка американських і європейських офіційних осіб скептично підійшли до потенційних гарантій безпеки, причому багато хто стверджує, що поки що передчасно обговорювати будь-які непередбачені ситуації, коли переговори тривають. Деякі американські чиновники були здивовані заявою України після переговорів у Стамбулі про те, що західні гарантії безпеки можуть бути частиною переговорів.

“Ми постійно обговорюємо з українцями способи, якими ми можемо допомогти забезпечити їх суверенність і безпеку Але немає нічого конкретного щодо гарантій безпеки, про які я можу говорити зараз”, – заявила цього тижня директор з комунікацій Білого дому Кейт Бідінгфілд.ВІДЕО ДНЯ

Інші європейські чиновники стверджують, що вони так само чекають деталей від українців, перш ніж робити щось публічно.

Зобов’язання, подібні до тих, які надає стаття 5 Північноатлантичного договору, однак, малоймовірні, враховуючи, що США та багато їхніх союзників, у тому числі Британія, не бажають ставити свої війська в пряме протистояння з російськими силами.

Після переговорів у Стамбулі у вівторок представник української делегації на переговорах з Росією Олександр Чалий пояснив, що Україна домагається від Заходу гарантій безпеки, як для країн НАТО.

“Я вже наголошував, що ці гарантії по своєму змісту та по своїй формі практично аналог статті 5 договору НАТО”, – сказав Чалий.

Нагадаємо, як повідомив учасник української делегації на переговорах, радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк на брифінгу після зустрічі делегацій у Стамбулі 29 березня, долю окупованих територій сходу України мають вирішувати під час прямих переговорів президенти Зеленський та Путін. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після проведення загальнонаціонального референдуму з цього питання.

Голова української делегації, нардеп Давид Арахамія підсумував, що Україна хоче отримати гарантії безпеки від країн-підписантів, які будуть надійнішими, ніж 5 стаття НАТО. Україна зможе підписати міжнародний договір про гарантії безпеки лише після референдуму з цього питання.

Голова російської делегації, помічник президента РФ Володимир Мединський після переговорів заявив, що Росія кардинально скоротить бойові дії на київському та чернігівському напрямках.

Голова російської делегації на перемовинах з Україною Володимир Мединський заявив, що до письмових пропозицій Києва в рамках угоди входить формулювання про те, що Москва не буде проти вступу України до ЄС. Також він заявив, що “деескалація” на Київському та Чернігівському напрямах не означає припинення вогню.

Британія розгляне запит України щодо можливості надання гарантій безпеки, але виключає взяття на себе зобов’язань, які мають члени НАТО в рамках Альянсу.

Як заявив прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, мирна угода між Росією та Україною не веде автоматично до скасування європейських санкцій проти РФ.

Міська рада Маріуполя на позачерговій сесії в онлайн-форматі засудила воєнні злочини росії проти жителів Маріуполя, відкинувши можливість будь-яких форм співпраці з окупантами та колабораціоністами, та закликала світову спільноту визнати дії російської федерації в Маріуполі – геноцидом українського народу. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE