Politerno > Україна і світ > “Тендерна Королева” приходить в оборонку?

“Тендерна Королева” приходить в оборонку?

  • 10 Квітня, 2024
  • 382 Переглядів
  • 0

Екс-заступниця начальника департаменту з матеріальних ресурсів ПАТ “Українська залізниця”, колишня співвласниця ТОВ “Регіональна консалтингова компанія” Таїсія Олійник працює в державному підприємстві Міністерства оборони України “Агенція оборонних закупівель”. 

Про це повідомив політтехнолог Олександр Кочетков в своєму пості у Facebook. Нижче наводимо повний текст допису.

“Живемо у такі паскудні часи, коли справджуються переважно погані чутки. І коли мені розповіли, що у новостворену Агенцію з оборонних закупівель начебто працевлаштувалась така собі Таїсія Олійник, то я сприйняв це вельми серйозно.

Нагадаю читачам, що це як раз та сама Агенція, яку я вже критикував за неадекватній підхід. Тому що її працівники намагаються організувати роботу так, як зручно їм, чиновникам, а не українським виробникам зброї.

Хоча це можна списати на те, що люди не встигли увійти у тематику після того, як вони займалися закупівлями в «Укренерго». До речі, ДБР там веде слідство.

Але якщо у Агенцію оборонних закупівель беруть, так би мовити, «на посилення» особу, яку в Інтернеті цілком обґрунтовано називають «королевою тендерної мафії», то це вже не випадковість і проблеми адаптації. Це свідоме створення корупційного середовища, бо корупціонери тягнуться туди, де є великі гроші. А в Агенції вони є.

Трохи про Таїсію Олійник. Вона понад 10 років працювала у системі закупівель на «Укрзалізниці». Людям, які у теми, далі можна не продовжувати. Але все ж таки. При Олійник за завищеними цінами закуповувала туалети для вагонів, мастила, рейкові кріплення та ще багато чого. У 2021 році НАБУ проводило в неї обшук, але справа «чомусь» далі не пішла.

Про Таїсію Олійник є чимало журналістських розслідувань — «королева», що ж тут поробиш. У багатьох з них її пов’язують з родиною Дубневичів, сьогодні це виглядає як справжнє «Свідоцтво про недоброчесність».

Подейкують, що Олійник вже встигла вплинути на декілька тендерів по закупівлі FPV-дронів, і ось це викликає справжнє занепокоєння.

Будемо сподіватися, що чутки щодо працевлаштування «тендерної королеви» у Агенцію оборонних закупівель так і залишаться страшними чутками. Але якщо інфа таки підтвердиться, то конче необхідно почути пояснення від Дмитра Клименкова, який у МО курує напрямок закупівель, а також від Марини Безрукової, яка очолює Агенцію. Щоб зрозуміти, що їх мотивує на залучення настільки одіозних осіб.

Хоча навряд чи вони будуть щирими…”.

На пост Олександра Кочеткова відреагувало видання ZN.UA, яке з посиланням на власні джерела повідомило, що Таїсія Олійник справді працює в державному підприємстві Міністерства оборони України "Агенція оборонних закупівель".

Ось що пише ZN.UA:

"Таїсія Олійник відома тим, що перебуваючи у статусі співзасновників ТОВ "Регіональна консалтингова компанія” мала партнерку Наталія Пушкаренко, колишню юристку ДП "Укрзалізничпостач", яка представляла у судах інтереси "Експозиції". Вона також була у штаті очолюваного Ярославом Дубневичем транспортного комітету Верховної Ради.

"Експозиція" з’явилась у державних тендерах у 2014 році після виведення з ринку "Корпорації КРТ" Дубневичів. За два роки "Експозиція" отримала від залізниці підрядів на 652,42 млн грн, про які писали журналісти-розслідувачі як про ті, що проводились із невиконанням вимог прозорості.

Таїсія Олійник, за твердженням джерел, була призначена в Агенцію ще за часів впливу екс-керівника Агенції – Володимира Пікузо та його наступниці Оксани Щибрі – з осені 2023 року.

Пікузо звільнили з роботи за даними аналітичної системи Youcontrol, в серпні 2022 року. Потім призначили на посаду керівника Оксану Щибрю – фінансову директорку Агенції яка працювала саме за часів Пікузо.

Офіційні причини звільнення не були оголошені, ні щодо Пікузо, ні щодо Щибрі. Журналісти розслідувачі дізнались подробиці роботи Пікузи на попередньому місці роботи, до того як він обійняв посаду очільника Агенції.

Попереднє місце роботи Пікузо – державне підприємство “Безпека” “Результати внутрішнього аудиту департаменту Мінстратегпрому роботи "Безпеки", з якого випливає, що на момент керівництва підприємством Пікузо дебіторська заборгованість заводів становила 3,2 -3,3 млрд грн, при цьому аудитори виявили, що заводи не підтвердили цю заборгованість і не передали акти звірок. Аудиторська перевірка "Безпеки" виявила, що на підприємстві за керівництва Пікузо, його попередників і наступників відбувались системні порушення – починаючи з того, що не виконувався фінансовий план і закінчуючи зловживанням пальним”, – зазначає видання "Цензор.НЕТ".

В січні 2024 року Марина Безрукова призначена наказом Міноборони директором ДП «Агенція оборонних закупівель». Проте за даними джерела, новий керівник не змогла на поточний момент привести до роботи свою команду фахівців.

В Міноборони оголосили, що міністерство вибудовує нову архітектуру закупівель, яка унеможливить прояви корупції та буде відповідати стандартам НАТО. “Зміна менеджменту – це перший крок до кардинального перезавантаження «Агенції оборонних закупівель. Наш пріоритет – це своєчасне та якісне забезпечення наших воїнів усім необхідним», – зазначив коментуючи призначення, заступник Міністра оборони Дмитро Кліменков.

Раніше, у листопаді 2023 року колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання прокурора Спеціальної антикорупційної прокуратури про звернення в дохід держави застави у розмірі 56 млн грн, яка була внесена за народного депутата, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 млн грн коштів ПАТ "Укрзалізниці". ВАКС задовольнила також клопотання прокурора про оголошення Ярослава Дубневича в міжнародний розшук, який втік з України.

У справі про незаконне присвоєння понад 93 млн грн «Укрзалізниці» фігурує народний депутат Ярослав Дубневич. Слідство вважає, що народний депутат України разом ще з вісьмома особами організував схему, в результаті якої Філія «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця» впродовж грудня 2015 – березня 2017 років здійснила процедуру закупівлі стрілочної продукції за суттєво завищеними цінами не у виробника, а через дві компанії-посередниці, бенефіціарним власником однієї з яких є народний депутат України".

Нагадаємо, Головне управління внутрішньої безпеки та слідчі СБУ у взаємодії з детективами Національного бюро викрили схему розкрадання коштів, виділених на закупівлю пального для потреб служби у 2022 році.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE