Politerno > Україна і світ > У Криму за гратами перебувають понад 50 активістів – адвокат

У Криму за гратами перебувають понад 50 активістів – адвокат

  • 18 Березня, 2017
  • 1358 Переглядів
  • 0

На сьогоднішній день в тимчасово окупованому Російською Федерацією Криму налічується понад 50 політв’язнів. Інформує видання “Факты” посилаючись на адвоката кримських політв’язнів Олександра Попкова.

«Зараз кількість політв’язнів в Криму досить важко підрахувати. Є люди, про яких ми взагалі нічого не знаємо, щодо деяких людей починаємо дізнаватися після певного проміжку часу», – сказав він, зазначивши, точно відомо, що за гратами перебувають близько 50 таких людей.

За словами Попкова, проблема також полягає в тому, що ці справи не висвітлюються на півострові, адже там вільних ЗМІ вже немає. Більше того, в анексованому Криму дуже мало адвокатів, готових захищати кримських татар, адже вони бояться йти проти ФСБ.

Тим часом правозахисна організація Amnesty International у заяві з приводу третьої річниці незаконної анексії Росією українського Криму вказує на різке погіршення ситуації з правами людини на півострові.

Однією з головних проблем правозахисники називають відсутність будь-якого ефективного міжнародного механізму моніторингу ситуації з правами людини в Криму. На їхню думку, створення такого механізму має стати головним пріоритетом міжнародної спільноти.

Як зазначають правозахисники, переслідування активістів Меджлісу кримськотатарського народу в Криму досягло за останній рік «нового рівня».

Як приклад наводяться випадки кримінального та адміністративного переслідування кримськотатарських активістів, в тому числі по так званій «справі 26 лютого», у справі «Хізб-ут-Тахрір» і в зв’язку з публікаціями в соціальних мережах, які російська влада вважає «екстремістськими». Йдеться також і про тиск на адвокатів Еміля Курбедінова і Миколу Полозова.

Amnesty International закликає «використовувати всі можливості» для того, щоб в ході переговорів з Росією піднімати питання про доступ правозахисників до Криму і дотримання прав людини в Криму.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE