Politerno > Тернопільщина > На Тернопільщині представники ОБСЄ цікавилися економікою та альтернативними джерелами енергії

На Тернопільщині представники ОБСЄ цікавилися економікою та альтернативними джерелами енергії

  • 22 Березня, 2017
  • 1478 Переглядів
  • 0

Блокада окупованих територій на Сході України жодним чином не вплинула на стан економіки Тернопільської області.

Про це заявив перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Іван Крисак під час офіційної зустрічі з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Драгославом Цвєтічем та Доріном Фазлі, повідомляє Тернопільська ОДА.

У рамках чергового візиту на Тернопільщину представники Івано-Франківського відділення Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні проводять моніторинг економічної ситуації в області та розглядають можливий вплив блокади на Сході на економіку регіону.

«На сьогоднішній день економіка Тернопільщини працює у стабільному режимі. Більше того, у порівнянні з минулим роком на сьогоднішній день спостерігається приріст промислової продукції. Економіка області не потребує антрацитного вугілля. За весь період блокади окупованих територій на Тернопіллі не було жодних відключень електроенергії, наші промислові підприємства не припиняють роботу», — наголосив Іван Крисак.

Під час зустрічі спостерігачі особливу увагу закцентували на проекті будівництва каскаду ГЕС на Дністрі. Як зазначив Іван Крисак, експертну оцінку доцільності даного будівництва дадуть представники кількох науково-дослідних проектних інститутів, експерти з Міністерства екології, а також європейські експерти.

«Якщо оцінка буде позитивною, вестимуться подальші переговори з громадськістю. Коли Тернопільщина вироблятиме власну енергетику, тоді, безумовно, регіон набуде іншого статусу. Це передбачає інвестиції, подальший розвиток територій. Разом з тим, ми проти того, щоб знищувалася екосистема. Якщо проект впроваджуватиметься, ми повинні зробити усе, аби мінімізувати негативний вплив», — зазначив Іван Крисак.

Також представники місії ОБСЄ відстежують загальні тенденції розвитку області. Зокрема, їх цікавить розробка й впровадження альтернативної енергетики: використання енергії синтезу, сонячної та вітрової енергії, гідроенергії, енергії відходів та біоенергії. Розроблені проекти альтернативних видів виробництва електроенергії спостерігачам представив голова громадської ради при Тернопільській ОДА Валерій Федорейко.

«Наші розробки націлені на диверсифікацію джерел енергії місцевого походження. На сьогоднішній день з керівництвом області ми маємо амбітний проект щодо будівництва централізованої генерації теплової електричної енергії. Інший розроблений проект передбачає функціонування генератора, за допомогою якого будуть утилізуватися відходи», — повідомив він.

За словами Валерія Федорейка, під Тернополем вже функціонує 2,5 мегаватний генератор, що працює на відходах біосировини.
«Для нашого регіону це може бути тим джерелом, що успішно заповнить великий процент  енергетичного балансу регіону. У цьому напрямку ми працюємо з науковцями Польщі та Литви», — зазначив Валерій Федорейко.

Довідково: Основна увага місії ОБСЄ зосереджена на Сході України. Одночасно по всій території України діє ще вісім відділень Спеціальної моніторингової місії. Діяльність вищевказаного Івано-Франківського відділення покриває й територію Закарпаття і Тернопільщини.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE