Politerno > Україна і світ > Директор ДТЕК: вугілля в тарифі “Ротердам+” не відповідає вимогам зовнішніх ринків

Директор ДТЕК: вугілля в тарифі “Ротердам+” не відповідає вимогам зовнішніх ринків

  • 25 Березня, 2017
  • 1567 Переглядів
  • 0

Якість вугілля з ОРДЛО не відповідає вимогам зовнішніх ринків.

Про це в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна” заявив генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко.

Відповідаючи на питання чи можливо продати вугілля з НКТ, Тимченко відповів, що якість цього вугілля не відповідає вимогам зовнішніх ринків.

“Середній рівень вмісту сірки в українському антрациті – 1,7%, а в куті марки” Т “- 2,6%. Необхідна для експорту норма – 0,9% і нижче. Простою мовою – експорт для цього вугілля закритий “, – заявив директор холдингу.

В свою чергу, екс-міністр ЖКГ  другого уряду Юлії Тимошенко Олексій Кучеренко, одразу ж відреагував на сказане Тимченко. Зокрема, в коментарі до публікації на своїй сторінці у Facebook він зазначив:

“Керівник ДТЕК визнає, що їх вугілля неможливо продати на зовнішніх ринках. Ключове питання – навіщо Вовк від імені Порошенко заклав в тариф на електроенергію ціну на вугілля, як ніби-то воно з Роттердама?! Адже наше вугілля гірше, дешевше і не дуже горить. Тому, продати його можна тільки тут, в Україні! Питання риторичне – відповідь на поверхні: “Дельта” становить 15 млрд грн за рік і є “ідеологічним фундаментом” коаліції “Роттердам+“, котра складається з БПП , НФ та інших “нетрадиціоналів”.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Згідно нової формули, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується як “вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну”.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик заявив, що в Україні не діє формула Роттердам+. Генпрокурор Юрій Луценко доручив перевірити, чи дійсно в Україні діють тарифи на вугілля, утворені без використання формули “Ротерадам плюс”.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE