Politerno > Україна і світ > Посол Німеччини Ернст Райхель повторив свою скандальну заяву про можливість проведення виборів в “ДНР” і “ЛНР” під дулами російських автоматів

Посол Німеччини Ернст Райхель повторив свою скандальну заяву про можливість проведення виборів в “ДНР” і “ЛНР” під дулами російських автоматів

  • 9 Квітня, 2017
  • 1446 Переглядів
  • 0

Посол Німеччини Ернст Райхель повторив свою скандальну заяву про можливість проведення виборів в “ДНР” і “ЛНР” до відновлення Україною контролю над кордоном з РФ. Тобто – під дулами російських автоматів.

Ми, звичайно, можемо ще раз написати щось на шматку Берлінської стіни – теж (в перекладі) з трьох букв, але більш Містке, ніж “Ні!”. Можемо навіть накласти  велику купу перед посольством або вдаритися в більш ефектні методи протесту. Але це не скасує комплекс заходів по виконанню Мінських угод, до яких ніби то справедливо апелює посол.

Так, самі по собі Мінські угоди – фількіна грамота: вони підписані Україною з незрозуміло ким, з незрозумілими статусами і повноваженнями, вони не ратифіковані парламентом України і т.д. Але після того, як вони були закріплені Резолюцією Ради безпеки ООН №2202 від 17 лютого 2015 року, відмахнутися від них не так просто.

Тому в даній ситуації треба чинити по іншому.

А саме: ввічливо заглядаючи в чесні очі посла Ернста Райхеля, лагідним тоном задати йому пару наводящих запитань:

– що думає пан посол про Документ Копенгагенської наради Конференції з людського виміру НБСЄ від 1990 року, який (п.п.6-7) встановлює основні критерії до виборів, на сьогодні діють в ЄС?

– що він думає про рекомендації ОБСЄ до проведення виборів, вироблених за час існування цієї організації?

Якщо пан Райхель скаже, що він як офіційний представник країни-члена ЄС визнає ці документи, то ситуація спрощується.

Бо, відповідно до критеріїв ЄС і ОБСЄ, для проведення виборів треба виконати ряд умов: забезпечити роботу державних органів, які реєструють кандидатів і партії (в даному випадку – забезпечити в ОРДЛО роботу Мін’юсту України, ЦВК України і виборчих комісій в ОРДЛО), забезпечити безпеку виборів (тобто – роботу правоохоронних органів України – адже в Мінських угодах йде посилання “відповідно до українського законодавства”, – на території ОРДЛО), забезпечити рівний доступ до виборів кандидатів від усіх політичних п артій (так-так, і “Свободи” з “Правим сектором” теж), а також всіх ЗМІ, і т.д., і т.п.

Тобто, в результаті, відповідно до критеріїв ЄС і ОБСЄ, для проведення таких бажаних паном Райхелем виборів в ОРДЛО, Україна де-факто має взяти ці території під свій контроль. Що навряд чи можливо без виведення російських військ і взяття під контроль кордонів з РФ.

Не буде ж пан Райхель, справді, стверджувати, що ми повинні виконувати Мінські угоди з грубими порушеннями критеріїв Європи щодо проведення виборів? Як же тоді жадані “демократія, рівний доступ, безпека та прозорість” ???

Якщо ж пан Райхель скаже, що він бачив у труні в білих тапках всю цю писанину від ЄС і ОБСЄ, то тут ми можемо сміливо вручити йому чорний прапор анархіста і банку з фарбою – нехай сам напише щось непристойне на Берлінській стіні. Тому що офіційний представник Німеччини апріорі не може ігнорувати ці документи.

Дмитро Тимчук

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE