Politerno > Україна і світ > Росія не пускає українських дипломатів до голодуючого в СІЗО кримчанина (Відео)

Росія не пускає українських дипломатів до голодуючого в СІЗО кримчанина (Відео)

  • 11 Квітня, 2017
  • 1707 Переглядів
  • 0

Росія не пускає представників від України до фігуранта севастопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Зейтуллаева, який тиждень тому оголосив голодування

Про це повідомила речник МЗС України Мар’яна Беца.

Руслан Зейтуллаев оголосив голодування майже тиждень тому. В якому стані він зараз перебуває – невідомо.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов не може його часто відвідувати в СІЗО Ростова-на-Дону, а російські силовики не надають інформацію про севастопольців. Українських дипломатів до кримчанина не допускають.

Про проведення безстрокової голодовки Руслан Зейтуллаев заявив 4 квітня – прямо під час засідання в Північно-Кавказькому окружному військовому суді. Він сказав, що пішов на таку форму протесту заради відновлення справедливості щодо кримських татар і його особисто.

За словами речниці МЗС, представники Генконсульства України в Ростові-на-Дону не можуть потрапити на зустріч з Зейтуллаевим. “Не дивлячись на численні звернення української сторони до Російської Федерації – як з боку МЗС України, так і з боку посольства України в Росії, – станом на сьогодні не надано дозвіл нашому консулу відвідати Руслана Зейтуллаева, який незаконно заарештований і перебуває під вартою в Російській Федерації”, – сказала Мар’яна Беца.

Беца зазначила, що подібні дії є порушенням міжнародного права, зокрема Віденської конвенції про консульські зносини.

Вона також додала, що українські консули фактично цілодобово перебувають або під слідчим ізолятором або відвідують МЗС Російської Федерації з вимогою дати дозвіл.

“Відмовляюся вживати їжу і вимагаю, по-перше, припинити кримінальні справи по відношенню до всіх кримських татар за статтею” екстремізм “,”тероризм”, по” справі 26 лютого”. Друге – допустити Міністерство закордонних справ України в СІЗО № 1 Ростова-на-Дону для особистої зустрічі з його представниками”, – сказав Руслан Зейтуллаев.

Третя вимога – припинити кримінальне переслідування інших фігурантів севастопольського “справи Хізб ут-Тахрір”: Рустема Ваітова, Нурі Примова і Ферат Сайфуллаєвої. Він заявив, що його товаришів переслідують виключно за релігійною і національною ознакою.


“Формальні» правозахисники”

Жодна з вимог, озвучених Зейтуллаевим, не виконана. Не відомо, чи продовжує він голодування і в якому стані зараз знаходиться. Адвокат Еміль Курбедінов в останній раз бачив його 4 квітня на суді.

“Я його побачу тільки в п’ятницю. Але я думаю, що він продовжує голодування, раз він взявся за цю справу і оголосив про це. Наскільки я знаю, це мокре голодування. Тобто неповне: він п’є чай, воду. У п’ятницю вже запитаю, як він, і що він”, – сказав Еміль Курбедінов.

 

Эміль Курбединов

Руслан Зайтуллаев утримується під арештом вже більше двох років. Його і ще трьох жителів затримали в 2015 році представники ФСБ – їх підозрюють в участі в організації “Хізб-ут-Тахрір”, яку в Росії називають терористичною.

За матеріалами: Крым. Реалии.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE