Politerno > Україна і світ > У Кремлі проходить зустріч Путіна і Тіллерсона

У Кремлі проходить зустріч Путіна і Тіллерсона

  • 12 Квітня, 2017
  • 1327 Переглядів
  • 0

Президент Росії Володимир Путін прийняв главу Держдепартаменту США Рекса Тіллерсона і міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, які провели сьогодні переговори.

Зустріч почалася близько 18:00 за московським часом в Кремлі.

Про це розповів прес-секретар президента Дмитро Пєсков, передає ТАСС.

“Президент приймає в Кремлі держсекретаря США Тіллерсона і міністра закордонних справ РФ Лаврова”, – підтвердив Пєсков, не вдаючись у подробиці. В середу вдень він пояснив, що зустріч Путіна з главою МЗС РФ і держсекретарем США відбудеться в тому випадку, якщо дипломати “порахують доцільним доповісти про підсумки переговорів глави держави”.

Пізніше офіційний представник МЗС Марія Захарова пояснила журналістам, що Лавров підведе підсумки зустрічі Тіллерсона на спеціальній прес-конференції, яка відбудеться в середу ввечері. Сама Захарова утрималася від будь-яких коментарів відносного ходу російсько-американських переговорів в Москві.
 

 
У середу вдень зустріч глав зовнішньополітичних відомств двох країн в особняку МЗС РФ тривала близько 5 годин. Перед початком переговорів Лавров оголосив, що Москві важливо зрозуміти позицію США, а також реальні наміри американської адміністрації. Про це він заявив у вступному слові.

Крім того, на початку зустрічі Лавров зазначив своєчасність візиту держсекретаря США до Москви. “Ваш приїзд дуже своєчасний. Він надає таку необхідну можливість, щоб, як і домовлялися президенти Росії Путін і США Трамп, відверто і чесно спробувати з’ясувати перспективи взаємодії з усіх цих питань, насамперед щодо формування широкого антитерористичного фронту”, – заявив він.

Глава МЗС РФ відзначив, що в Росії “не раз підтверджували нашу готовність до конструктивного, рівноправного діалогу і співпраці на основі врахування законних інтересів один одного”. “Це наша послідовна лінія, вона формується виключно в руслі міжнародного права, а не під впливом миттєвої кон’юнктури або помилкового вибору -“або ви з нами, або проти нас”, – зазначив Лавров.

Тіллерсон прибув до Росії напередодні з дводенним візитом – першим для нього в якості держсекретаря США. У російському МЗС повідомили, що сторони обговорять актуальні питання міжнародного порядку, в тому числі боротьбу з тероризмом, врегулювання міжнародних конфліктів між Палестиною та Ізраїлем, в Сирії, Ємені, Лівії, Афганістані, деескалацію напруженості на Корейському півострові, невиконання Києвом своїх зобов’язань в рамках мінських угод, питання двосторонніх відносин.

У ніч на 7 квітня США завдали ракетного удару по сирійській авіабазі Шайрат, де знаходилися російські військові. У РФ цей обстріл назвали актом агресії. Візит Тіллерсона був запланований ще до обстрілу. Незважаючи на погіршення обстановки, його не стали скасовувати.

Перед поїздкою Тіллерсон висунув РФ ультиматум і закликав Москву відмовитися від підтримки президента Сирії Башара Асада. У МЗС РФ відповіли, що сприймають слова Тіллерсона не як ультиматум, а як “гру м’язами” напередодні переговорів.

У Кремлі заклики до РФ дистанціюватися від Асада назвали короткозорими і абсурдними. Про це заявив в середу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. Він нагадав, що президент Сирії є легітимним з погляду міжнародного права керівником країни, а також головнокомандувачем армії Сирії, яка бореться з міжнародними терористами, котрі окупували більшу частину території САР.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE