Politerno > Україна і світ > У Росії заборонили Свідків Єгови

У Росії заборонили Свідків Єгови

  • 21 Квітня, 2017
  • 1658 Переглядів
  • 0

У Росії заборонили діяльність організації “Управлінський центр Свідків Єгови” – Верховний суд РФ визнав її екстремістською, пише RT.

Організація буде ліквідована, її майно – конфісковано на користь держави. Розгляд справи Верховним судом тривав з перервами з 5 квітня.

“Верховний суд вирішив ліквідувати Управлінський центр “Свідків Єгови в Росії” та 395 місцевих організацій, повернути у власність майно організацій. Рішення підлягає негайному виконанню”, – оголосив рішення суддя.

Таким чином, задоволено адміністративний позов Мін’юсту РФ про визнання релігійної організації “Управлінський центр Свідків Єгови в Росії” екстремістської, заборону її діяльності та ліквідації.
Автори позовної заяви також просили повернути на користь держави нерухомість, яка належить “Свідкам Єгови”.
Представник “Свідків Єгови” Сергій Черепанов заявив, що рішення ВС буде оскаржено в Страсбурзькому суді.

Мін’юст в ході розгляду справи повідомив суду про велику кількість адміністративних правопорушень, зокрема вказував на поширення екстремістської літератури регіональними представництвами “Свідків Єгови”.

Крім того, як загроза безпеці людини, представники Мін’юсту називають заборону на переливання крові, яке пропагують “Свідки Єгови”.

У свою чергу, представники “Свідків Єгови” раніше просили ВС РФ прийняти від них зустрічний позов “про визнання релігійної організації жертвами політичних репресій”.

Суд в прийнятті позову відмовив, проте підкреслив, що судовий контроль над діяльністю організації буде здійснюватися з письмових заперечень на позов Мін’юсту.

Довідка:

[spoiler]Хто такі “свідки Єгови”

“Свідки Єгови” – міжнародна релігійна організація. У 1872 році її створив американський релігійний діяч Чарльз Рассел. До 1931 року послідовники общини називали себе “Дослідники Біблії”. За даними “Щорічника свідків Єгови 2016”, послідовниками організації є понад 8 мільйонів чоловік, а її центри відкриті в 240 країнах світу. Список країн, де “свідки” знаходяться під забороною, налічує близько 30 країн. У нього входять, наприклад, Китай, Північна Корея, Саудівська Аравія, Іран і Ірак.

“Єговісти” специфічно трактують багато релігійні поняття. Так, вони заперечують вчення про трійцю, а Єгова для них єдиний бог у всесвіті. Найбільш дивна практика, яка завдає шкоди самим “свідків Єгови” – це відмова від переливання їм крові. Також їм забороняється починати романтичні відносини, якщо вони не збираються вступати в шлюб. Чи не заохочується спілкування з представниками інших конфесій; вони не беруть участь у виборах, не вступають в політичні партії і відмовляються від служби в армії. Послідовники релігії не святкують державні свята і дні народження і їм не рекомендується здобувати вищу освіту, так як це може заважати служити Єгові.

Як переслідували “свідків Єгови” в СРСР і Росії

Організація “дослідників Біблії” була зареєстрована в Росії ще в 1913 році. За радянських часів “Свідки Єгови” зазнали репресій, їх двічі масово висилали в Сибір – в 1949 і 1951 роках. Надалі представників організації затримували по 58-ю статтею КК РРФСР “Пропаганда або агітація, що містять заклик до повалення радянської влади”, садили за відмову від служби в армії.

Тих послідовників віри, кого посадили за радянських часів, згодом реабілітували і визнали жертвами політичних репресій. “Зараз же ми знову опиняємося поза законом на положенні небезпечних злочинців. За що “свідки” сиділи за радянських часів, за те вони і зараз сядуть на лаву підсудних “, – розповідає Іван Беленко, представник” Управлінського центру Свідків Єгови в Росії “, яка була зареєстрована в Росії у 1999 році і є головним центром” свідків ” в Росії.

Переслідування “свідків” в Росії почалися зі спроби закрити їх московської громаду, зареєстровану в 1993 році столичним управлінням юстиції. З 1995 року громадська організація “Комітет з порятунку молоді від тоталітарних сект” п’ять разів направляла до прокуратури скаргу на “свідків Єгови” з твердженням, що громада розпалює ненависть до традиційних релігій. Прокуратура проводила перевірки, а членів громади перевіряли на осудність. У 2004 році столична влада заборонили московську організацію “свідків Єгови”, але в 2010-му Європейський суд з прав людини визнав рішення Мосміськсуду неправомірним, присудив релігійній громаді 70 тисяч євро, а також зажадав відновити організацію в правах. 2 червня 2015 року московська громада була заново зареєстрована.

 

[/spoiler]

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE