Politerno > Україна і світ > “Стадіони ненависті – 2”. Гітлер, свастика та кидання фаєрів у людей

“Стадіони ненависті – 2”. Гітлер, свастика та кидання фаєрів у людей

  • 23 Квітня, 2017
  • 1781 Переглядів
  • 0

Зображення Гітлера у донецьких ультрас, свастика – у киян. Кидання фаєрів у людей фанатами обох команд. Бійки та безлад на стадіоні.

Усе це Інспектор УЄФА побачив на матчі “Динамо”-“Шахтар”. Європеєць приїжджав, щоб перевірити готовність Києва до проведення фінального матчу Ліги чемпіонів-2018.

На останньому матчі “Динамо” і “Шахтар” був присутній цілий сектор фанів у всьому білому. Не помітити їх гігантський банер “100% – білі” були неможливо. Одним з проявів активності в цьому секторі, стало те, що вони закидали футболістів “Шахтаря” туалетним папером. Але це було мабуть саме невинне…

До цього матчу готувалися всі: футболісти обох команд, вболівальники, правоохоронці, місцева влада, європейські футбольні функціонери. Найкраще вийшло у фанатів.

Свастика від ультрас “Динамо”

Ультрас “Динамо” підготували акцію “#білашиза”. Усіх закликали прийти в білому. Прийшли…

Проблема цієї акції для “Динамо” ще і в тому, що напередодні матчу футболісти клубу записали відео звернення до фанатів з закликом готуватися до “белойшизы”.

Гітлер від ультрас “Шахтаря”

Фанати “Шахтаря” збиралися на матчі у чорному. У них свої “куміри”. Донецький клуб також відзначився. Розмістив на своєму офіційному сайті фото фаната із зображенням Гітлера на футболці …

Код 88

У чому ультрас “Динамо” і “Шахтаря” об’єдналися, так це в своїх традиційних перфомансах на 88-й хвилині матчу (88 – дві цифри з року народження Гітлера – 1889).

Правоохоронці безпорадні проти “зброї фанатів”

На матчі були посилені заходи безпеки. Стежили за порядком 1140 працівників поліції. На стадіон забороняли проносити рюкзаки. Їх можна було залишити в “камерах” на вході. “Камерами” служили звичайні автобуси.

Незважаючи на посилені заходи безпеки фанатам знову вдалося пронести своє “зброю” в достатній кількості.

“Зброя фанатів”

Думаю, Інспектор УЄФА оцінив спритність українських фанатів. І повернувся до штаб-квартири в роздумах щодо здатності українських правоохоронців забезпечувати безпеку на стадіонах. Для європейських функціонерів це дуже важливе і чутливе питання у світлі останніх терактів, пов’язаних з футбольними подіями.

Тепер в УЄФА мають замислитися: якщо на “Олімпійський” так легко пронести “зброю фанатів”, то чи не зможуть терористи прийти зі своєю зброєю на фінал Ліги чемпіонів-2018?

На “Олімпійському” почали кидати фаєри в людей

Такого небезпечного матчу я не пам’ятаю. На ньому палаючі фаєри кидали прямо в людей.

Один інцидент влаштували ультрас “Шахтаря”. Зі свого гостьового нижнього сектора вони кинули фаєр на верхній. Отримали його назад і знову кинули. Після цього ще й бійку влаштували.

Увесь інцидент від початку до кінця знято на цьому відео:

Цей же інцидент з інших ракурсів:

Усі ці дії потрібно сприймати як свідомі провокації.

Напередодні матчу організатори закликали вболівальників “не влаштовувати протиправних дій і не проносити на НСК “Олімпійський” різні заборонені засоби, зокрема, піротехніку, оскільки на матчі “Динамо” – “Шахтар” буде присутній Інспектор УЄФА, котрий перевірятиме готовність служб стадіону до фіналу Ліги чемпіонів 2018 року”.

Ці прохання на ультрас не подіяли.

Тому варто готуватися, що невдовзі ми побачимо продовження фільму “Стадіони ненависті”. І кадри до нього автори зможуть взяти з матчу “Динамо”-“Шахтар”. Ультрас видали повний набір…

Чи побачимо покарання?

На стадіоні постійно повторюють про якесь відео спостереження, завдяки якому усі порушники будуть притягнути до відповідальності. Ну і де? Хто? Коли?

Правоохоронці або абсолютно не здатні боротися з порушниками правил та законів перебування на стадіоні. Або є спільна позиція з футбольними функціонерами закривати на це очі. А коли журналісти звертають увагу на подібні інциденти, то футбольні функціонери навипередки виправдовуються: нічого подібного у нас немає.

Ну і паралельно з цим вітчизняним футбольним функціонерам варто добре подумати.

По-перше, як переконати УЄФА повірити нам, що з якогось дива фінал ЛЧ-2018 ми зможемо організувати краще, ніж головний матч українського чемпіонату.

По-друге, як би так зробити, щоб подібний безлад не повторився на цьому фіналі.

По-третє, як після такого повернути на стадіон звичайних вболівальників (“кузьмічей”). Бо фанатів на стадіоні пару сотень, а “кузьмічей” – десятки тисяч. І саме “кузьмічі” заповнюють арени та хочуть безпечно почуватися на них.

Олексій Братущак

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE