Politerno > Україна і світ > США планують виділити Україні не менше $350 млн у 2018 році, включно з летальним озброєнням

США планують виділити Україні не менше $350 млн у 2018 році, включно з летальним озброєнням

  • 26 Травня, 2017
  • 1540 Переглядів
  • 0

Адміністрація президента США Дональда Трампа зібралася виділити Україні не менше $350 млн у 2018 році, включно з летальним озброєнням.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна“.

Проект бюджету передбачає збільшити фінансування програм для країн Європи, Азії та Африки на суму до $450 млн, по лінії яких теж може бути виділена допомога Україні.

Білий дім представив проект федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік, який передбачає, в тому числі, допомогу Україні за різними програмами на загальну суму близько $350 млн.

Стало відомо, що документ передбачає кошти для України на програми допомоги у військовій сфері та сфері безпеки, а також в рамках програм Держдепу і Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відповідно до оприлюдненого бюджетного запиту, на 2018 фінансовий рік загальна сума коштів на програми допомоги Україні по лінії Держдепу і USAID становить майже $204 млн. Ці кошти передбачені на реалізацію програм у сфері охорони здоров’я, підтримки економічного зростання і сприяння впровадженню структурних реформ в Україні.

Окремим пунктом передбачено по лінії Міністерства оборони США виділення Україні допомоги в сфері оборони і безпеки на $150 млн. Згідно з бюджетним запитом, ці кошти пропонується направити на навчання, оснащення та консультування українських військовослужбовців, а також зміцнення потенціалу України для захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Також, мова йде про надання військової техніки і спорядження, іншого обладнання та послуг військового призначення, логістичного забезпечення, розвідувальну підтримку Збройних сил і сил безпеки України. Також документ містить можливість надання Україні летальної зброї оборонного призначення, чого не було в попередніх бюджетах США.

Проектом консолідованого бюджету на 2018 рік пропонується збільшити фінансування програм “Міжнародне військове фінансування” (Foreign Military Financing, FMF) для країн Європи, Азії та Африки на суму до $450 млн, по лінії яких теж може бути виділена допомога Україні.

В цілому проект федерального бюджету передбачає скорочення всіх програм допомоги з боку США країнам Європи та Азії на 60%. Частина України в поточному проекті становить понад 45% від всієї американської допомоги країнам регіону.

Далі бюджетний запит повинен пройти вивчення і обговорення в американському Конгресі, де можуть вноситися зміни і доповнення. Таким чином, реальні обсяги допомоги Україні будуть відомі вже після завершення всього процесу проходження документа, який зараз на початковій стадії.

Посол України в США Валерій Чалий, коментуючи бюджетний запит, повідомив, що важливим є присутність в тексті положення про надання Україні летальної зброї. “Окремо слід підкреслити, що бюджетна пропозиція Адміністрації включає положення про надання нашій державі летальної зброї оборонного призначення, що вигідно відрізняється від запитів Адміністрації в попередні роки”, – сказав посол.

Чалий також зазначив, що позитивним є збільшення фінансування програми FMF для країн Європи, Азії та Африки, по якій в України високі шанси отримати додаткову допомогу.

Він додав, що українське посольство в США, українські дипломати будуть старанно працювати над тим, щоб в результаті був прийнятий документ, який буде більш вигідний для України, ніж початковий.

Як повідомлялось, 21 травня, газета WSJ повідомила, що президент США Дональд Трамп має намір запропонувати новий проект бюджету, згідно з яким низці країн, зокрема і Україні, замість безоплатної військової допомоги запропонують отримуватимути кредити на закупівлю американського військового обладнання.

Згодом у Білому домі заявили, що ця пропозиція є частиною зусиль зі скорочення витрат на дипломатію, закордонні програми і допомогу на понад 29%.

Також стало відомо, що сенатор США від парії демократів Джин Шахін висловила думку, що Конгрес не підтримає скорочення фінансової допомоги Україні.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE