Politerno > Україна і світ > Про Стокгольм без істерики і “зрадоперемоги”

Про Стокгольм без істерики і “зрадоперемоги”

  • 2 Червня, 2017
  • 1397 Переглядів
  • 0

Після вчорашнього захоплення щодо “перемоги газових менеджерів всіх часів і народів” спробуємо подивитися, що є в сухому залишку:

1. Відміна принципу “бери або плати” – найочікуваніше рішення. Без юридичної аргументації і так було зрозуміло, що країні з падаючим реальним сектором нафіг не потрібні були надлишкові обсяги газу і 52 млрд. куб. примусового відбору – протиріччя між ринковими принципами і здоровим глуздом.

Крім того, прагматизм арбітрів полягав у тому, що задоволення вимог на 30 з гаком мільярдів доларів створює вкрай негативний прецедент для розгляду аналогічних суперечок надалі, незалежно від того чи буде це Газпром або європейська компанія.

Для України це безсумнівний позитив зняття з “газового лічильника”.

2. Зміна формули ціноутворення. Також загальноприйнята сьогодні практика ціноутворення в контрактах між Газпромом і ЄС. Арбітраж привів у відповідність цей пункт контракту, але остаточне рішення залишається за сторонами і прийняте воно повинно бути в процесі переговорів.

А їх в доступному для огляду майбутньому поки не передбачається. Та й термінів для використання цієї можливості – 2,5 року до кінця дії контракту.

Хороша база для подальших переговорів, але навряд чи буде використана в нинішній політичній ситуації

3. Відміна заборони реекспорту. Коментувати нічого, так як російський газ ми не закуповуємо 100500 днів поспіль та й питання ціноутворення див. п.2

А тепер найцікавіше.

Перший бій пройшов на користь України, але основна битва ще тільки попереду. У зв’язку з цим відкритими залишаються наступні питання:

1. Фінансові претензії, які будуть визначені в остаточному рішенні Стокгольмського арбітражу. Як ми пам’ятаємо, Нафтогаз вимагав ретроактивності платежів за переплату і за низькі ставки транзиту? На чию користь схилиться чаша терезів – питання відкрите.

2. Решення по транзитному контракту, яке повинно бути винесено до кінця липня, оскільки там друга частина фінансових претензій Нафтогазу до Газпрому, яким не протистоять зустрічні претензії від Газпрому?

3. И головне. Керівники Нафтогазу “мамою клялися“, що як тільки буде рішення Стокгольма, так тарифи на газ для населення відразу ж будуть знижені.

Цей пункт мабуть є найактуальнішим для нас з вами і стане реальним підтвердженням “мегакрутості” зухвалих реформаторів від Нафтогазу.

Чекаємо-с …

Валентин Землянський, екс пресс-секретарь НАК “Нафтогаз України”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE