Politerno > Україна і світ > У відповідь на звинувачення у фінансуванні ІДІЛ і “Аль-Каїди” Катар зливає компромат на ОАЕ

У відповідь на звинувачення у фінансуванні ІДІЛ і “Аль-Каїди” Катар зливає компромат на ОАЕ

  • 5 Червня, 2017
  • 2149 Переглядів
  • 0

Катар злив компромат про закулісні ігри ОАЕ і підтримку радикалів, які влаштували спробу повалення Ердогана влітку 2016 року.

Про це повідомляє eadaily.com.

Зокрема йдеться про те, що телеканал Al Jazeera випустив репортаж про таємну дипломатію Об’єднаних Арабських Еміратів, який показує закулісну діяльність цієї держави з сусідами по Близькому Сходу.

Така реакція послідувала у відповідь на звинувачення Катау в фінансуванні ІДІЛу та “Аль-Каїди” і стан блокади Катару після припинення дипломатичних відносин з сусідами.

3 червня невідомі хакери зламали електронну пошту посла ОАЕ в США Юсефа аль-Отаїба (Yousef al-Otaiba) і її вміст виявився у відкритому доступі. З листування стало відомо, що високопоставлений дипломат зустрічався і вів переговори з орієнтованими на Ізраїль аналітичними центрами, що для ваххабитських монархій вважається неприпустимим. Саме через з цей витік інформації стало відомо про причетність ОАЕ до невдалої спроби державного перевороту в Туреччині і підтримки офіційного Дубаї в протидії палестинській організації ХАМАС і єгипетським “Братам-мусульманам”.

Електронне листування посла аль-Отаїба складалося з докладного порядку денного зустрічі в кінці червня між посадовими особами уряду ОАЕ і представниками Фонду захисту демократій, що спеціалізується на “поширенні демократії в країнах Близького Сходу” і орієнтується на Ізраїль.

Примітно, що з цією організацією високопоставлені чиновники Еміратів планували обговорювати внутрішню політику сусідньої з ними Саудівської Аравії, здатність королівської сім’ї Сауд контролювати стабільність усередині своєї країни і в регіоні в цілому, а також оцінювати зовнішньополітичний курс Ер-Ріяда в плані зняття легітимності зі всесвітнього “джихаду”.

Під останнім мається на увазі несподівана зміна позиціонування Саудівської Аравії вже не як центру фінансування і підтримки міжнародного тероризму, а як ярого супротивника і борця з ним.

Al Jazeera повідомляє, що якщо раніше керівництво ОАЕ займали положення “молодшого брата” перед Ер-Ріядом, то тепер Дубаї зверхньо “вирішили оцінити роль Саудівської Аравії в регіоні, що вказує на те, що ОАЕ намагаються стати основним союзником Сполучених Штатів Америки і їх “правою рукою” на Близькому Сході, замінивши собою Саудівську Аравію”.

Телеканал наводить експертну думку кувейтського політолога Мохаммеда аль-Досарі, який коментує витік цієї інформації і вважає, що це може призвести до розпуску Ради співробітництва арабських країн Перської Затоки, створеної в 1981 році, котра включає ОАЕ, Катар, Бахрейн, Оман, Кувейт і Саудівську Аравію.

“Рада переживає період смути, викликаний публікаціями в ЗМІ, через які в кінцевому підсумку страждають прості люди в регіоні”, – говорить політолог.

Також відомо, що посол ОАЕ Юсеф аль-Отаїб, виступаючи в січні 2016 року на форумі Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, заявив, що саме Емірати вели війну проти екстремістських організацій на Близькому Сході, до яких він зарахував ХАМАС і “Братів-мусульман”. Якщо остання організація і у себе на батьківщині в Єгипті визнана поза законом, і в ряді інших країн, включаючи і ОАЕ, вважається терористичною, то ХАМАС в арабському світі сприймається як ісламський рух опору палестинських арабів проти Ізраїлю.

Однак з опублікованого листування еміратського дипломата відомо, що Дубаї інформували США про намір всіляко перешкодити діяльності керівництва ХАМАС в Катарі, де воно розташовується після того, як покинуло Дамаск через підтримку антіасадівских сил.

Мабуть, подібна публікація в провідному катарському мас-медіа покликана посварити стихійно сформований альянс проти Дохи в регіоні, приводом для якого стала інформація, що з’явилася два тижні тому на сайті катарського інформаційного агентства, про телефонні переговори еміра Катару Таміма бін Хамада аль-Тані і президента Ірану Хасана Роухані, а також про позитивну оцінку еміром ролі Тегерана в регіоні.

Незважаючи на наступні заяви офіційної Дохи, що сайт агентства був зламаний і ніяких переговорів не було, Саудівська Аравія, Єгипет, Ємен і ОАЕ, вкрай вороже налаштовані до Ірану, вважали за краще заблокувати доступ до сайтів катарських ЗМІ, а незабаром пішли на розрив дипломатичних відносин з Катаром .

Як відомо, раніше Катар заявив, що рішення арабських країн про розрив дипвідносин не вплине на життя людей. 5 червня Саудівська Аравія, Єгипет, Бахрейн і ОАЕ оголосили про розрив дипвідносин з Катаром, звинувативши Доху в підтримці терористичних організацій і дій по дестабілізації внутрішньополітичної ситуації в цих арабських державах.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE